Černostrakaté přeštické prase patří k původním českým plemenům ze západu Čech. Původ přeštického prasete je třeba hledat v křížení původního druhu českého prasete – hřebenáče a německého druhu vepře – tzv. švábsko hallského barevného prasete. Tento druh se na západ Čech dostal ze sousedního Německa, kde byl svého času velmi populární. Během první republiky se zde projevovali i vlivy křížení s dalšími světovými plemeny, a tak nejde zcela jednoznačně určit jaké další předky přeštická svině vlastně má.
Velký zlom nastal v chovu a šlechtění přeštických vepřů ve 40 tých letech 20. Století – druhá světová válka a následná izolace České republiky od Západního Německa přinesla své ovoce. Přeštické svině přestaly být populární v chovu, a další velmi vážnou ranou byl odklon od obecně mastných druhů vepřů. Na výsluní se dostávali vepři s menším podílem sádla – například Landrace. V 80. Letech ale přeci jen nastalo další kolo šlechtění , chov probíhal už na více místech – opět na západě Čech na statku v obci Žihle. V roce 1992 se přeštické prase dostalo na seznam genetických zdrojů ČR.
Přeštické svině jsou chovatelsky velmi skromné plemeno
Vysoce odolné a velmi otužilé, navíc s úžasnou plodností. I přes tyto klady se na celkové produkci vepřového masa se černostrakatý Přeštík podílí pouhými 4%. V současné době je jeho největším producentem Zemědělské družstvo v Mladoticích v Západních Čechách. Jejich chov tvoří podstatnou část genetického fondu Přeštíka v České republice, halvní stádo tvoří 70 sviní a 10 kanců .
Impozantní jsou i čísla z chovu – z jednoho vrhu je běžně odchováno více než 11 selat s velmi nízkou mírou úmrtnosti. Na rozdíl od komerčních velkochovů se zde přirozená plemenitba pohybuje na hodnotě kolem 93 procent. Co by za tohle číslo dali jinde …
Přeštické svině i kanci nachází čím dále více místo v malých chovech
Velmi často jsou tato prasata chována se značkou biokvality. Jejich maso čím dál více končí na stolech známých hotelů a restaurací, jako pochoutka. Mít přeštické vepřové maso na jídelníčku je čím dál více bráno jako známka kvality restaurace i jejího šéfkuchaře. Perspektiva přeštického prasete, na konci minulého století ještě velmi pochmurná, je nyní už o dost lepší. Díky propagaci českých produktů – tedy i přeštického vepřového je tento druh masa čím dál populárnější i mezi malými chovateli i farmáři. Je to totiž jeden ze způsobů jak na chovu vepřového ještě vydělat. Výkupní ceny běžných prasat jsou totiž sraženy do sklepa cenami zahraničních řetězců a chov prasat díky tomu není příliš ekonomickou záležitostí. Také dotace zahraničních producentů vepřového s cenami dělají své.
Pokud tedy máte zájem pomoci zachránit a rozšířit původní české plemeno prasat, u řezníka chtějte a kupujte přeštické vepřové. Jen narůstající obliba mezi spotřebiteli může pomoci – ne pomoc vlády nebo činnost chovatelských sdružení . Jen peněženky zákazníků …
Kde bych mohl koupit přeštická selata ? Nejlépe Vysočina nebo Jihomoravský kraj.