Paprikový salám

Paprikový salám je jedním z trvanlivých druhů salámů, které se běžně dělají po zabijačce.

Umožňuje zpracovat i mastnější , tučnější a chuťově méně výrazné druhy masa, které bychom jinak užili obtížně nebo jen jedním způsobem.

Trvanlivost tohoto salámu je dosažena kombinací uzení  a následného dlouhého sušení salámu

Ingredience na paprikový salám

  • čtvrt kila nasoleného hovězího ( ideálně zadního)
  • půl kila vepřového bůčku
  • čtvrt kila vepřového výřezu
  • na kilo masa 3 g pepře ( ideálně zelený celý)
    5 g sladké a 5g pálivé papriky
    5 g kmínu
  • paličku česneku ( přidává se podle chuti)
  • sůl
  • vepřová střívka

Recept

  • nasolené hovězí maso umeleme nebo nasekáme v kutr, mlýnku nebo silném mixéru
  • přidáme koření a doplníme vodou tak, abychom vypracovali jemnou hovězí spojku
  • vepřové buď nasekáme, nebo nakrájíme, na kostky asi 1cm velké
  • vepřové vmícháme do hovězí spojky ( ideální je nechat jí stát přes noc)
  • narážíme do vepřových střev
  • krátce, asi hodinu, ovaříme v 80 stupňů teplé vodě
  • udíme ve studeném kouři, velmi dlouho – 2-3 dny
  • následně pak necháme v suché a temné místnosti vyschnout – nejméně 30 dnů

Napsat komentář