Na 1kg spišských párků budeme potřebovat
- 550g libovějšího masa z vepřové kýty a plece
- 450g tučnějšího masa z bůčku a ramínka
- 7g pálivé papriky
- 8g sladké papriky
- 20g soli
- 1,5 dcl vody.
Postup
Libové a tučnější maso, 3-4 dny uleželé, nakrájíme odděleně na větší kostky. Sůl promícháme s paprikou a směs rozdělíme na oba druhy masa. Jednotlivé druhy masa pak se solí a paprikou uložíme do smaltovaných nádob, vymačkáním vytěsníme vzduch a maso ponecháme c chladu do druhého dne odležet.
Druhý den pak maso umeleme na strojku s deskou s otvory o průměru 3mm, přidáme vodu a prohněteme. Tučné maso pak umeleme, a smísíme s libovým. Směs plníme do čistých skopových nebo vepřových střev, přetočením zhotovíme párky v pramenech. Konce pramenů pak zavážeme provázkem.
Párky pak udíme v udírně horkým kouřem asi hodinu , oheň pak utlumíme a párky ponecháme na studeném kouři udit další hodinu. Nikdy je nedováříme.