Na výrobu 1 kg jemných párků budeme potřebovat
- 0,7 kg proleželého hovězího masa
- 0,3kg vepřového výřezu
- 2dcl vody
- 30g polohrubé mouky
- 2g mletého pepře
- 1g mletého nového koření
- 0,25 g strouhaného muškátového oříšku
- 2g mleté sladké papriky
- Střívka na klobásy
Postup
Hovězí maso i vepřový výřez každý zvlášť umeleme přes desku o průměru 2mm. Hovězí maso vymícháme s vodou, pak přidáme vepřový výřez, promícháme a přidáme v části vody rozmíchané koření a mouku. Hmota má být jemná a pojivá. Ihned ji pak narážíme do skopových střívek.
Párky ručně přetáčíme tak, aby měl celý párek v syrovém stavu hmotnost asi 100g. Zatočené párky zaštípneme, navlékneme na hole a vkládáme do vyhřáté udírny. Udíme při teplotě asi 60 stupňů do zalotohnědé barvy a potom je buď doudíme při 90 stupních asi hodinu a půl, nebo je dovařujeme při teplotě 70-75 stupňů 10-212 minut. Po uvaření je ochladíme ve studené vodě a zavěšené necháme mimo udírnu vychladit.
Recept vypadá skvěle, akorát autor někde opomněl v receptu sůl, dle ostatních receptů na párky tipuji 20g Pragandy na 1kg masa?