Domácí aspik

Na zdobení paštik, vajec masa a dalších jídel běžně používáme aspik ( chcete li rosol). Nejobvyklejší je jeho výroba z potravinářské želatiny, ale nejlepší a jediný pravý domácí aspik se má připravovat ze zabijačkových surovin – vepřových nožiček, kolen nebo oušek . Pokud tedy všechny nespotřebujeme na domácí ovar, jejich využití je možné právě pro domácí aspik.

Na domácí aspik potřebujeme

  • 4  kila vepřových kůží zbavených tuku
  • 200 g zeleniny ( mrkev, kořenová petržel, celer)
  • 2 velké cibule
  • 20 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • bobkový list a tymián
  • čtvrt litru octa ( tady opatrně, každý má chuť kyselosti někde jinde)
  • 3 vajíčka ( resp. bílek z vajíčka)

Recept

  • vepřové kůže nakrájíme asi na 5cm velké kousky  a povaříme asi 15 minut v neosolené vodě
  • pak vodu vylijeme, a kůže důkladně propereme ve studené vodě
  • pak přidáme 4-5 litrů vody a vaříme velmi zvolna asi 3 hodiny
  • přidáme kožení a kořenovou zeleninu
  • vaříme další 2 hodiny
  • pak vývar sedíme  a necháme vychladnout
  • odstraníme tukový škraloup ze studeného vývaru a znovu mírně zahřejeme
  • vmícháme bílek za stálého míchání a necháme asi 10 minut na 80-90 stupňů prohřát
  • scedíme a dáme vychladnout asi na 2 hodiny

Napsat komentář