Na tlačenku v bachoru budeme potřebovat
- 2kg vepřové plece bez kosti
- 2kg vepřového boku
- 0,5kg vepřového ořezu
- 0,5 kg vepřové kůže
- 0,5 l vepřové krve
- 0,2 kg vepřového škvařeného sádla
- 50g cibule, sůl, pepř
Postup
Vepřovou plec, bůček a ořez uvaříme do poloměkka, zvlášť do měkka uvaříme kůže. Uvařené maso necháme vychladnout, bůček vykostíme a vše pokrájíme na asi 2cm kostky. Kůže na hrubo rozsekáme, a společně s nakrájeným masem smícháme, přidáme rozpuštěné sádlo, vepřovou krev, osmaženou cibulku, osolíme, opepříme a znovu velmi dobře promícháme.
Naplníme do čistých vepřových bachorů, které velmi dobře zavážeme. vaříme asi 2 hodiny při teplotě asi 90 stupňů. Uvařené tlačenky opláchneme čistou vodou, a za občasného otočení necháme vychladnout. Pak bachor zatížíme rovnou deskou, aby se slisoval na plocho, a pak necháme zcela vychladnout.
Prase nemá bachor, když tak žaludek.