Domácí tlačenka

Na výrobu domácí tlačenky budeme potřebovat

  • 2kg vepřové hlavy
  • 1,5 kg vepřových kolen
  • 1kg vepřových jazyků
  • 0,5kg vepřových jater
  • 1 středně velkou cibuli
  • asi 0,8 litru vývaru z masa
  • na 1kg tlačenky pak 30g soli, 2 g pepře 0,2 g majoránky
  • 0,5g nového koření
  • 3 stroužky třeného česneku

Postup

Vařenou vepřovou hlavu a kolena vykostíme, vařený jazyk sloupneme z kůže a obereme podjazyčí. Libové maso nakrájíme na větší kostky než tučné maso z vepřové hlavy.

Játra nakrájíme na tenké plátky a spaříme horkou vodou tak, aby uvnitř nebyla syrová, ale ani tvrdá. Vychladlá játra pak nakrájíme na kostičky. Do nádoby dáme nakrájené maso, jazyky, játra, osmaženou cibulku, přecezenou polévku, ze které jsme sebrali tuk.Ochutíme solí , česnekem a kořením.

Směs dobře promícháme a plníme do připravených obalů, které dobře zavážeme a necháme vařit. Po chvilce var stáhneme asi na 90 stupňů a vaříme asi 2-3 hodiny podle velikosti. Vařené tlačenky vyjmeme z vody, opláchneme, jemně propícháme a rozložíme na vál k vychladnutí,  občas je pootočíme.

Napsat komentář