Chalupářská tlačenka

Na 5 kg masa potřebujeme

  • 3,5 kg vepřové hlavy
  • 1kg vepřových jazyků
  • 0,5 kg vepřové kůže
  • 0,5 litru vepřové krve
  • 0,5 litru vývaru z vepřového masa
  • Na 1kg směsi na tlačenku 25g soli, 2g pepře, 0,5 g nového koření
  • 0,2 g majoránky, 6 g třeného česneku.

Postup

Očištěnou vepřovou hlavu a jazyky uvaříme do poloměkka, vepřové kůže vaříme zvlášť úplně do měkka. Uvařenou hlavu vykostíme a nakrájíme na kostky. Vařené jazyky sloupneme u kůže, zbavíme drobných kosí a chrupavek a také pokrájíme na kostky.

Uvařené kůže umeleme na jemno. Umleté kůže a nakrájené maso z hlavy a jazyků vložíme do nádoby, přidáme vlažný vývar z vepřového masa, procezenou vepřovou krev, osolíme, okořeníme a promícháme. Plníme do připravených obalů a dobře zavážeme.

Vaříme v asi 80 stupňů teplé vodě, po dobu asi 2,5 hodiny, podle velikosti tlačenky. Uvařené tlačenky pak necháme vychladnout a opláchneme studenou vodou.

Napsat komentář