Na kilo chalupářské klobásy budeme potřebovat
- 0,2 kg nasoleného a proleželého zadního hovězího masa
- 0,5kg čerstvé vepřové krkovičky
- 0,3kg čerstvého vepřového výřezu
- 0,1 litru vody
- 2g mleté sladké papriky
- 4 g drceného kmínu
- 1g mletého vepřového pepře
- 10g utřeného česneku
- 16g soli
- vepřová střeva
Postup
Čerstvou krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5cm, pokrájené maso vložíme do nádoby, přidáme sůl, utřený česnek a polovinu koření, důkladně promícháme a díme do chladničky na jeden den odležet.
V den výroby klobás umeleme hovězí maso na jemno, samostatně umeleme část vepřového výřezu. Umleté hovězí maso smícháme s vodou, zbytkem koření i vepřovým výřezem a zpracujeme v pojivou spojku. Do spojky pak vložíme proleželé kostky krkovičky a výřezu a vše řádně promícháme. narážíme do vepřových sdíraných střev , klobásy přetočíme , zašpejlujeme nebo zaštipujeme na kusy o hmotnosti asi 300gramů.
Klobásy dáme do vyhřáté udírny a udíme asi hodinu při 60 stupních do zlatohněda. Potom klobásy vyndáme s udírny a ještě dovaříme při 72 stupních při teplotě 70-75 stupních asi 30 minut nebo doudíme při 90 stupních do zlatohněda.