V lednici jsem měla suroviny na úžasný žampionový krém – čerstvý žampiony, kvalitní slanina a čerstvá zakysaná smetana. Miluju tu smetanovou chuť protkanou chutí najemno nasekaných žampionů a navrch nesmí chybět dokonalá křupavá slaninka. Jenže to bych nesměla jít kolem našeho obchodu, kde jsem objevila nádherně vypadající panenku. Byl by hřích nechat tam takový krásný kus masa, a tak bylo dost rychle rozhodnuto o změně jídelníčku. A protože už jsem si udělala na slaninu i žampiony chuť, bylo brzy rozhodnuto, jak se bude příprava panenky dále vyvíjet.
Suroviny na vepřové na žampionech
- větší kus vepřové panenky
- 5-7 středních žampionů
- 10dkg nakrájené slaniny
- 1 zakysaná smetana
- 200ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
- chilli
- tymián
- sůl a pepř
V první řadě je potřeba soustředit se na maso. Ten krásný kus panenky není, z mýho pohledu, potřeba nějak opečovávat (ne jako třeba a našem oblíbeném receptu na vepřovou panenku) , ale vím, že hodně lidí nesnáší na panence jakékoliv šlachy a podobně. Tak to asi nechám na vás, jestli si panenku chcete očistit nebo ne. Když máte tento bod za sebou, přichází na řadu jemné naklepání, záměrně říkám jemné, protože z ní nechceme mít slabý a vysušený plátek, potřebujeme maso cítit, když se do něj zakousneme. Po naklepání ho jen lehce opepříme a osolíme a necháme chvíli stranou, než si připravíme další ingredience.
Vyndala jsem si z lednice slaninu. Do tohoto jídla je určitě lepší, aby slanina měla víc masa než tuku – něco nám tam přece musí křupat. Slaninu nakrájejte na silnější, ale kratší proužky. Poté je vhoďte na rozpálenou pánev. Mezitím, co se nám slanina pomalu ale jistě vypeká, začneme si čistit žampiony, které následně nakrájíme na slabé plátky. Teď vás možná napadá, co kdybych použil žampiony z plechovky, je to mnohem jednodušší a mnohdy dostupnější. Na to mám zcela jednoduchou a jednoznačnou odpověď: „Rozhodně je nepoužívejte!“ To radši tuhle lahůdku odložte, až budete mít možnost sehnat čerstvý. Zpět ke slanině. Slyšíte to prskání, slastný zvuk, co? Slanina se vypekla a teď k ní přidejte nakrájené žampiony.
Tuto směs nemusíte solit, poněvadž je slanina sama o sobě dost slaná a budeme jídlo solit v dalších krocích. Ale aby přece jen měly houby lepší chuť, tak vše ochutíme tymiánem – čerstvým nebo sušeným. Čerstvý má intenzivnější chuť, tak na to myslete, ať to s bylinkou nepřeženete. Když jsou žampiony měkké, celou směs dejte do misky a na pánvi opečte maso z obou stran. K opekání můžete využít tuk ze slaniny, který vám zbyl v pánvi.
Maso se nám dělá, směs odpočívá a my se pouštíme do dalšího kroku – do přípravy smetany. Smetanu nalijeme do misky, přilijme trochu plnotučného mléka nebo smetany na vaření, okořeníme mletým chilli a osolíme. Pořádně zamícháme, ať se veškeré chutě rovnoměrně rozprostřou. Já mám radši, když je to trochu pikantnější, a tak s chilli nešetřím, ale není potřeba ho tam vůbec dávat, pokud pálivým jídlům neholdujete. Na maso nejdřív nasypeme žampiony se slaninou, a pak všechno zalijeme ochucenou smetanou. Teď už jen čekáme na to, až se veškeré chutě všech ingrediencí spojí. Vařte jen na mírném plameni, ať vám smetana neuteče, nebo dokonce se vám celé jídlo nepřipeče. Jídlo lehce probublává, a tak to má být, je na čase se vrhnout ještě na přílohu, bez které by to samozřejmě nešlo.
Při vaření takových jídel mám občas špatné svědomí, že to není nic moc zdravýho takhle na večer. Toto dilema jsem vyřešila poněkud jednoduše – rádoby zdravou přílohou. Zvolila jsem k masu jako přílohu kuskus. Miluju ho především pro jeho velmi rychlou přípravu. Když jsem líná škrábat brambory nebo čekat na rýži, kuskus je pro mě jasná volba. Stačí zalít horkou vodou a je to. Abych splnila určitou potřebu zeleniny, tak jsem do něj tentokrát zamíchala zelené fazolky. Musím říct, že to byla dobrá volba, konečný výsledek byl naprosto geniální.