Když jde o jídlo z jater, většinou se stane, že se lidi rozdělí do dvou skupin. Na lidi, kterým játra chutnají a na lidi, který játra zrovna do svýho jídelníčku nazahrnujou. Není se čemu divit, jsou to vnitřnosti a s těma to tak bývá. Rozhodně nebudu lhát, že jsem patřila ke druhý skupině, možná svým způsobem ještě patřim. Chuť jater se mi vždycky příčila v krku, a když si vzpomenu na hnusnou hnědou omáčku, ve který tyhle věci plavou… No myslim, že by mě někdo těžko donutil to pozřít. Jenže výjimka potvrzuje pravidlo a chybama se člověk učí, tak i já jsem dospěla do okamžiku, kdy nejenže jsem játra snědla, ale dokonce jsem si na nich pochutnala. A tak jestli i vy patříte do tý druhý skupiny, zkuste ještě tenhle recept, než játra úplně zavrhnete.
Játra? Hotová za minutku
Protože tenhle recept patří rozhodně mezi ty rychlejší recepty, můžete ho bez problému využít ve všední den třeba k večeři. Možná si říkáte, že játra na mastný topince zrovna moc vhodnou večeří nejsou. Nebudeme si nic nalhávat… Kolik z nás si dělá večer jen lehký jídla? Někdy si můžeme trochu dopřát, a když přece jen budete chtít jídlo trochu odlehčit, stačí si udělat topinku z chleba na sucho a ne na záplavě tuku.
A teď už na nic nečekejte, dáme se do toho. Jako první si nakrájíme slaninu. Slaninu klidně nakrájejte na větší kousky, záleží, jestli se do ní rádi zakousnete. Každopádně, co je hodně důležitý, volte spíš libovější slaninu – takovou, na který je víc masa než tuku. Připravte si pánev, pořádně ji rozpalte a vhoďte do ní nakrájenou slaninu a nechte ji dělat svou práci. Pak si do ruky vemte cibule a oloupejte je. Záměrně říkám cibule, protože je nakombinujeme. Jednu cibuli použijeme klasickou, a potom k ní přidáme pár šalotek. Šalotky jsou takový menší cibulky (kdo nezná), který mají dokonalou chuť a pro tenhle recept se skvěle hodí. Podle velikosti buď šalotky nakrájejte pouze na půlky, nebo na čtvrtky. Rozhodně ne nadrobno, protože se budeme snažit o trochu rustikálnější vzhled. Jí se přece i očima a na topince to pak vypadá senzačně. Takhle připravenou cibuli přihoďte k slanině. Cibuli děláme tak dlouho, dokud není sklovitá a pak přidáme nakrájený játra. Je jasný, že játra musíte před tím očistit a samozřejmě nakrájet. Rozhodně játra nejdřív zbavte různých nečistot a taky je pořádně umyjte. A co teď… Játra se nám restujou společně se slaninou a cibulí a vy si možná myslíte, že už je vaše práce u konce. Omyl. Teď přichází na řadu ty suroviny, který tomu dodají tu specifickou chuť, a díky kterým necítíme tolik samotný játra. Paprika a žampiony! Možná se zdá, že to není nic světabornýho, ale tomuhle jídlu přidají na chuti a popravdě i na hezčím vzhledu. Jako první přidáme žampiony, přece jen musí mít čas na to, aby se dobře udělaly. Já v tomhle jídle dávám přednost malým žampionům. Nejenže malý žampiony nemusim čistit, což považuju za opravdu obrovskou výhodu, ale taky se mi víc na tý topince líbí. Překrojim je jen na půl a mám hotovo a ještě navíc se moc nerozpadají, samý klady. Úplně nakonec nakrájíme papriku. Barevně nám do toho hezky půjde žlutá paprika, ale je to jen na vás, jakou si vyberete, na chuť to žádný zásadní vliv nemá. Společně všechno zamícháme, dochutíme solí, pepřem a tadááá, jídlo je hotový. Už se jen zakousnout do topinky a pozor… Směs má někdy tendenci z topinky padat:)
Vepřová játka na minutku – suroviny
- 500g vepřových jater
- 1-2 (žlutý) papriky
- 1 cibule
- 4-7 šalotek, podle velikosti
- 200g žampionů
- 150g slaniny
- pepř
- sůl