Naprosto nezbytnou surovinou kterou každý řezník na domácí zabijačce potřebuje je kalafuna na prase ( někdy také označovaná jako smola na prase) . Jakmile se totiž čuník porazí a navalí do necek, přichází její čas. Právě díky ní se veškeré štětiny z vepřové kůže dostávají jednoduše ( tedy relativně jednoduše) pryč, Samotná kalafuna, ač na první pohled vypadá jako chemikálie, je přírodní produkt. Jedná se o vyčištěnou a upravenou smolu z borovice, umletou na jemný bílý prášek.
Kalafuna – efektivní odstraňování štětin z kůže vepřů
Při normální pokojové teplotě je kalafuna jemný bílý prášek, který ale své vítanosti velmi rychle změní po styku z horkou vodou. V horkém stavu pak reaguje jako silná kyselina, a i to napomáhá velmi efektivnímu odstraňování štětin z kůže vepřů. Tady už přijdou na řadu i další nástroje – řetězy, zvonky, při čištění i ostrý řeznický nůž nebo plynový hořák na opalování zapomenutých štětitn z kůže vepře.
Prase je potřeba kalafunou pořádně posypat, aby se štětiny spojily smolou a šly dobře očistit. Neštří se, smol tady šetří čas i práci při čištění prasete Horká voda a kalafuna jde k sobě, odtud ty fotky kde se od necek s čuníkem páří Zbytek pak dodělají řeznické zvonky a ostrý řeznický nůž. Prase musí být čisté Řetízky jsou nástroj, který při čištění přijde na řadu, čistí vepřovou kůži z toho nejhrubšího Už visícího čuníka pak dočistíme plynovým hořákem. Na kůži by neměly zůstat řádné štětiny