Vykrvení prasete

Vpichem nože se přeruší krevní oběh a zvíře tak usmrtíme. Správným vykrvením získáme maso s malým zbytkem krve, což přispívá k  celkové kvalitě masa. Zachycená krev je pak výbornou surovinou k přípravě zabijačkových pochoutek. Základním předpokladem k získání co největšího množství krve a rychlému usmrcení prasete je provedení vpichu okamžitě po omráčení a správné vedení vpichu. Doba mezi omráčením prasete a vpichem by neměla být kratší jak 20 vteřin. Při delší prodlevě není vykrvení dokonalé, a může dojít ke krvácení do vnitřních orgánů, což má vliv na jejich kvalitu i kvalitu vepřového masa.
Vykrvení prasete


Při vlastním vykrvování postupujeme obvykle tak, že si pomocník klekne položenému praseti do slabiny zadní nohy, řezník si na něj rovněž klekne a po zdvihnutí levé nohy prasete provede vpich v krční krajině, a přeruší tak praseti tepny. vytékající krev zachycujeme do velké misky, odkud ji sléváme do kbelíku a okamžitě mícháme, aby se nesrazila.

Přestává li krev vytékat, zdviháme a spouštíme levou nohu prasete a pumpujeme, abychom získali co největší množství krve. Samotnou prasečí krev mícháme c chladném prostředí tak dlouho, dokud se nevysrážejí jemná vlákna fibrinu - žilky. Míchání pak ukončíme, krev přes sítko přecedíme a uložíme v chladu. Nejlépe je míchat krev holou rukou


Fotogalerie: Vykrvení prasete

/album/fotogalerie-vykrveni-prasete/vykrveni-prasete-2431-jpg/
/album/fotogalerie-vykrveni-prasete/vykrveni-prasete-2425-jpg/
/album/fotogalerie-vykrveni-prasete/vykrveni-prasete-2426-jpg/
/album/fotogalerie-vykrveni-prasete/vykrveni-prasete-2427-jpg/
/album/fotogalerie-vykrveni-prasete/vykrveni-prasete-2428-jpg/
/album/fotogalerie-vykrveni-prasete/vykrveni-prasete-2429-jpg/
/album/fotogalerie-vykrveni-prasete/vykrveni-prasete-2430-jpg/

—————