Home

[tdc_zone type=”tdc_content”][vc_row][vc_column][vc_single_image media_size_image_height=”379″ media_size_image_width=”1164″ tdc_css=”eyJhbGwiOnsicGFkZGluZy10b3AiOiIyMjAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn19″ image=”3384″][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”td-recipes-chicken”][vc_column][td_block_7 custom_title=”Recepty na zabijačku” header_color=”#ca004a” sort=”oldest_posts” f_header_font_weight=”700″ f_header_font_transform=”none” f_header_font_family=”521″ td_ajax_preloading=”preload” ajax_pagination=”” category_id=”20″ td_ajax_filter_type=”” td_filter_default_txt=”Vše” limit=”6″][td_block_text_with_title]

Domácí zabijačka

V xxČeské republice se za jeden rok uskuteční přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kg představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa.
Domácí zabijačka patří mezi staré slavnosti a obvykle se koná v období od prosince do března. Na domácí zabijačku musíme předem objednat řezníka a připravit vše potřebné. Upečeme si neslazenou buchtu nebo koupíme housky, uvaříme si kroupy na jelita, nameleme si koření ( nebo koupíme čerstvé). Nezapomeneme si připravit vhodné velké hrnce na vaření masa, další na míchání jitrnic, jelítek, tlačenek, nebo nádoby na míchání teplé krve.

Řezník vykrmené prase zabije pomocí střílecího aparátu , a pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Následně ho spaří horkou vodou, a pomocí smoly zbaví štětin. Očištěné prase pak zavěsí za zadní nožky na rozporku, opláchne studenou vodou a dočistí. Pak rozřízne pašíkovi břicho, a vykuchá střeva i vnitřnosti – droby. Vykuchané prase rozsekne na dvě půlky, opláchne je studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté halvy vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete pak rozporcuje ne jednotlivé druhy masa – kýtu, krkovičku, kotlety ( pečeni), plecko, bůček hlavu a další. Od halvy odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičku, rovněž tak od kýty.
Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jaternic, jelítek, tlačenek a klobás. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

Protože ne všichni ( a především obyvatelé měst) si nemohou vykrmit vlastního vepříka, nabízíme jim recepty na zabíjačky podle kterých si mohou potřebné suroviny nakoupit a atmosféru zabijačky alespoň přiblížit.

[/td_block_text_with_title][/vc_column][/vc_row][vc_row el_class=”td-recipes-chicken”][vc_column width=”2/3″][td_block_9 custom_title=”Novinky” header_color=”#ca004a” sort=”oldest_posts” f_header_font_weight=”700″ f_header_font_transform=”none” f_header_font_family=”521″ td_ajax_preloading=”preload_all” ajax_pagination=”next_prev” category_id=”” td_ajax_filter_type=”” td_filter_default_txt=”Vše” limit=”6″][td_block_17 custom_title=”Recepty na vepřové maso” header_color=”#ca004a” sort=”oldest_posts” f_header_font_weight=”700″ f_header_font_transform=”none” f_header_font_family=”521″ td_ajax_preloading=”preload_all” ajax_pagination=”next_prev” category_id=”20″ td_ajax_filter_type=”” td_filter_default_txt=”Vše” limit=”6″][td_block_7 custom_title=”Domácí zabijačka” header_color=”#ca004a” sort=”oldest_posts” f_header_font_weight=”700″ f_header_font_transform=”none” f_header_font_family=”521″ td_ajax_preloading=”preload” ajax_pagination=”” category_id=”5″ td_ajax_filter_type=”” td_filter_default_txt=”Vše” limit=”6″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_social_counter facebook=”zabijacky”][td_block_ad_box spot_img_horiz=”content-horiz-center” spot_id=”sidebar”][td_flex_block_4 mc1_el=”10″ mc4_el=”10″ custom_title=”Nejčtenější články” sort=”random_7_day” block_template_id=”” header_color=”#ba0044″][/vc_column][/vc_row][/tdc_zone]