Domácí zabijačka v podání zkušeného řezníka není nějaká nahodilá činnost, ale pokud je řezník a jeho pomocníci zkušení, je to pravý koncert. Lety prověřené postupy při každé zabijačce má většinou každý řezník nebo majitel čuníka vlastní, a mohou s v detailech drobně lišit. už jen postup samotné porážky prasete se často liší velmi výrazně, a říci, že některý postup je lepší nežli ty ostatní ani snad nejde. Každý, kdo se alespoň jedné domácí zabijačky účastnil, dá za pravdu
Obecně ale vypadá harmonogram prací asi takto :
Řezník | Pomocníci |
1 den před zabijačkou | 1 den před zabijačkou |
úprava, loupání a čištění zeleniny vaření zabijačkových krup pečení žemlí | |
den zabijačky | den zabijačky |
omráčení a vykrvení prasete opaření, očištění a pověšení prasete vykolení úprava vnitřností na vaření odříznutí hlavy a plecí vykostění plecí a rozdělení hlavy oddělení laloku vaření masa a vnitřností obrácení střev řezání a zašpejlování střev příprava vařeného masa k výrobě sekání a míchnání surovin na tlačenku výroba tlačenky příprava jaternicového prejtu plnění jitrnic a tlačenek zavaření krup s krví do zabijačkové polévky půlení prasete dělení masa | očista zvířete vyvedení a zchycení krve opaření, očištění a pověšení prasete vyčištení vnitřností vypláchnutí těla prasete dočištění a umytí hlavy vaření masa a vnitřností praní stgřev a žaludku příprava žemlí škavření střevního sádla řezání a zašpejlování střev mletí jater, plic a kůže pomoc s plněním jitrni a jelit |
1 den po zabijačce | |
konzervace zabijačkových pokrmů a masa úklid |