Domácí zabijačka

Domácí zabijačka v podání zkušeného řezníka není nějaká nahodilá činnost, ale pokud je řezník a jeho pomocníci zkušení, je to pravý koncert. Lety prověřené postupy při každé zabijačce má většinou každý řezník nebo majitel čuníka vlastní, a mohou s v detailech drobně lišit.  už jen postup samotné porážky prasete se často liší velmi výrazně, a říci, že některý postup je lepší nežli ty ostatní ani snad nejde. Každý, kdo se alespoň jedné domácí zabijačky účastnil, dá za pravdu

Obecně ale vypadá harmonogram prací asi takto : 

Řezník Pomocníci
1 den před zabijačkou 1 den před zabijačkou
úprava, loupání a čištění zeleniny
vaření zabijačkových krup
pečení žemlí
den zabijačky den zabijačky
omráčení a vykrvení prasete
opaření, očištění a pověšení prasete
vykolení
úprava vnitřností na vaření
odříznutí hlavy a plecí
vykostění plecí a rozdělení hlavy
oddělení laloku
vaření masa a vnitřností
obrácení střev
řezání a zašpejlování střev
příprava vařeného masa k výrobě
sekání a míchnání surovin na tlačenku
výroba tlačenky
příprava jaternicového prejtu
plnění jitrnic a tlačenek
zavaření krup s krví do zabijačkové polévky
půlení prasete
dělení masa
očista zvířete
vyvedení a zchycení krve
opaření, očištění a pověšení prasete
vyčištení vnitřností
vypláchnutí těla prasete
dočištění a umytí hlavy
vaření masa a vnitřností
praní stgřev a žaludku
příprava žemlí
škavření střevního sádla
řezání a zašpejlování střev
mletí jater, plic a kůže
pomoc s plněním jitrni a jelit
1 den po zabijačce
konzervace zabijačkových pokrmů a masa
úklid