Druhy vepřového masa

Prase je zvíře, jehož maso lze maximálním možným způsobem využít pro gastronomickou úpravu. na rozdíl od jiných domácích zvířat se z prasete zpracují téměř všechny vnitřnosti, o mase samozřejmě nemluvě. Celkové ztráty z hmotnosti vepře se pohybují ( v závislosti na váze prasete) kolem 10%, což je hodnota, které u většiny užitkově chovaných zvířat nedocílíme ani náhodou. Kde vůbec jaký druh masa na praseti najdeme napoví následující obrázek

Druhy vepřového masa
  1. zadní a přední nožička
  2. zadní a přední kolínko
  3. vepřová kýta
  4. paždík
  5. prasečí ocásek
  6. vepřová pečeně
  7. vepřový bok
  8. vepřová plec
  9. vepřová krkovička
  10. vepřový lalok
  11. vepřová hlava
  12. ouško