Udírny a uzení

Udírny a uzení masa
Uzení masa patří už po tisíce let k oblíbeným metodám úpravy masa, ale i některých dalších potravin, při které je stěžejní použití horkého, teplého nebo studeného kouře, který přes zavěšené či položené potraviny prochází a tím je vysušuje....

Typy zahradních udíren
Co si představíte jako první, když se řekne udírna? U mě je to celkem jasné. Rozhlehlá zděná soustava trubek a prostoru pro ohniště a maso a k tomu navíc dlouhý komín. Nebo taky stará plechová udírna ve svahu, ze které vede vykopaný tunel někam do nebe...

Teploměr do udírny
Při uzení masa byste se jen těžko dobrali k dobrému výsledku bez pořádného teploměru. Elektrické udírny mají teploměry zabudované a samy vám hlásí i hlídají, v jaké aktuální teplotě se maso udí. U ostatních typů udíren si ale teplotu musíte pohlídat sami....


Vybavení domácí udírny
Při uzení masa byste se jen těžko dobrali k dobrému výsledku bez pořádného teploměru. Elektrické udírny mají teploměry zabudované a samy vám hlásí i hlídají, v jaké aktuální teplotě se maso udí. U ostatních typů udíren si ale teplotu musíte pohlídat sami....