Uzení masa studeným kouřem

Uzení

Zpočátku udržujeme teplotu kouře na 20 stupních, za několik hodin ji zvýšíme na 25 stupňů. Udržujeme nízkou intenzitu ohně při současném bohatém vývinu kouře. Ohniště zásadně neprohrabujeme, abychom maso nezaprášily. Během uzení maso vysychá, dobře vyuzené maso ztratí až 35% vody. Informativně tak můžeme převážením zjisti, kolik vody se již odpařilo, a jak dlouho ještě … Číst dál

Dřevo na uzení

Dřevo na uzení

Nejvhodnější dřevo na uzení je bezpochyby tvrdé dřevo, z buku, dubu, javoru ale i z ovocných stromů – třešně, švestky atd. Specialitou někdy bývají používané směsi dřev s přídavkem jalovce, vřesu, aromatických bylin. Zcela nevhodné k uzení masa je měkké jehličnaté dřevo, které díky smole v nich dodává uzenému masu terpentýnový zápach. Rovněž zcela nevhodné … Číst dál

Domácí uzeniny

Domácí uzeniny

Příprava domácích uzenin je z hlediska jejich výroby nepoměrně náročnější, než zhotovení vařených zabijačkových specialit. Kromě nasolení surovin a jejich proležení a uzení potřebujeme některý z uvedených výrobků : tzv. spojku zhotovenou z hovězího masa, která zvyšuej pojivost masných výrobků na jemné mletí masa vhodné mlýnky nebo řezačky, popřípadě i mixér skopová střívka, chceme li správně tenké párky … Číst dál

Venkovní dřevěná udírna

Dřevěná udírna

Uzení masa je jednou z nejstarších používaných technik pro konzervaci masa a masných výrobků (uzenin). Logicky, je to relativně snadné, jak provozně, tak i stavebně. Třeba oproti konzervaci masa do plechovek ( potřebujete stroj na jejich zavírání) nebo zavařování do sklenic ( potřebujete sklenice a víčka) je uzení jednoduché, a používá se už od nepaměti. … Číst dál

Udit můžeme nejen vepřové

Uzení

Přestože ve většině domácích udíren zastupuje bez debaty hlavní roli vepřové maso, občas přijde řeč i na jiné masové pochoutky, které lze udit. Patří mezi ně všechny lehké i tučnější druhy drůbežího, částečně také hovězí či skopové maso nebo třeba zvěřina. Drůbeží maso – opět rozhoduje kvalita Stejně jako u jiných druhů masa, měli byste … Číst dál

Příprava masa na uzení

Příprava masa

Na začátku tohoto článku se budeme trochu opakovat, ale jak se říká, opakování je matka moudrosti. A v tomto případě to opravdu nebude na škodu. Základem každého uzení totiž je zajistit si kvalitní suroviny, tedy hlavně maso, které je co nejčerstvější. Je také dobré vědět, odkud pochází a nejlépe i to, jaký život zvíře před svým … Číst dál

Uzení studeným, teplým a horkým kouřem

Studený kouř

Asi vás nepřekvapí, že udit maso či jiné potraviny můžete při různých teplotách. Víte ale, že každý typ uzení, ať už studeným, teplým či horkým kouřem, je odlišný nejen teplotou v udírně, ale má také jiná specifika a pravidla? V následujících řádcích se vám pokusíme přiblížit jejich výhody i nevýhody, řekneme si, jaký druh uzení … Číst dál

Jaké dřevo do udírny?

Zahradní gril

Ať už si brousíte zuby na maso, ryby nebo sýry, něčím pod nimi budete muset zatopit. A jak zjistíte, co je k tomu nejvhodnější? Asi není překvapivé, že hlavní slovo ve vašem výběru by měl mít typ udírny, kterou máte. Pokud máte k dispozici moderní elektrickou udírnu, situace se vám značně zjednodušuje. Dnešní digitální udírny už mají … Číst dál

Vybavení zahradních udíren

Udírna

Na trhu dnes existuje spousta možností, jak si udírnu buď pořídit jako komplet, nebo si dovybavit udírnu vlastní konstrukce. najdete celou řadu příslušenství, které používat nutně nemusíte, ale které vám může podstatně ulehčit a zjednodušit práci s uzením masa a dalších dobrot. Patří mezi ně například generátory kouře, vysoušeče jídla, elektrická topná tělesa, podstavce pro … Číst dál