Uzení klobás

Domácí klobásy - uzení

Většina klobás, která se dělá při zabijačce, se konzervuje uzením. Je to zřejmě historicky dané – dříve nějaká udírna byla prakticky u každého stavení a nebo byla rovnou součástí kamen. Modernější metody konzervace – třeba zavařování klobás – přišly na řadu až později. Klobásy jako jeden ze základních masných výrobků ze zabijačky musely vydržet několik měsíců, … Číst dál

Zavařování klobás do sklenic

Zavařování domácích klobás do sádla

Jedním ze způsobů, jak uchovat uzeniny i po zabijačce, je konzervace klobás do sklenic. Tato metoda je naprosto neprávem opomíjena, přitom je ale spolehlivější než běžné uzení a klobásy tak ve sklenici vydrží mnohem déle, navíc i jejich skladování je mnohem méně náročné na nízké teploty než u klasických uzených domácích klobás. Navíc je možné … Číst dál

Hanácké domácí klobásy

Domácí klobásy

Ingredience na hanácké domácí klobásy 100g nasoleného proleželého libového hovězího zadního masa, 0,5 kg čerstvé vepřové plece bez kůže 0,4 kg čerstvého tučného výřezu bez kůže 80 ml vody na vymíchání 3 g mletého pepře 2 g mletého kmínu 1g utřeného česneku 0,5g mleté papriky 22 g dusitanové rychlosoli vepřová střeva Postup Čerstvou plec a … Číst dál

Slovácké klobásy

Domácí klobásy

Na kilo slovácké klobásy si musíme připravit: 50g vepřového boku nebo plecka s kůží 0,1 kg tučnějšího výřezu 0,65 kg skopové libové kýty nebo plece 0,2 kg vepřového výřezu bez kůže 50 ml vody 30g polohrubé mouky 3g mletého pepře 3g mleté sladké papriky 3g utřeného česneku 1g drceného kmínu 22g dusitanové rychlosoli vepřová střeva … Číst dál

Kari klobása

Domácí klobásy

Na kilo Kari klobásy budeme potřebovat: půl kila předního hovězího masa 0,35 kg vepřového výřezu s kůží   0,15 kg vepřového sádla bez kůže 140 ml vody 3g utřeného česneku 3g kari koření 1g mletého pepře skopová střeva Postup Čerstvou krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5cm, pokrájené maso … Číst dál

Chalupářská klobása

Domácí klobásy

Na kilo chalupářské klobásy budeme potřebovat 0,2 kg nasoleného a proleželého zadního hovězího masa 0,5kg čerstvé vepřové krkovičky 0,3kg čerstvého vepřového výřezu 0,1 litru vody 2g mleté sladké papriky 4 g  drceného kmínu 1g mletého vepřového pepře 10g utřeného česneku 16g soli vepřová střeva Postup Čerstvou krkovičku a vepřový výřez bez kůže nakrájíme na kostky … Číst dál

Horácká klobása

Domácí klobásky

Na výrobu horácké klobásy budeme potřebovat 0,15 kg předního hovězího masa 0,5 kg libové vepřové plece bez kůže a kostí 0,3 kg vepřového boku bez kůže 50 ml vody 1g mletého pepře 7g sladké papriky 2g pálivé papriky 0,5 g cukru 0,2 g kardamonu 7g utřeného česneku tenká vepřová střeva Postup Hovězí maso jemně umeleme … Číst dál

Valašské klobásy

Domácí klobásky

Na kilo Valašské klobásy budeme potřebovat půl kila čerstvé libové plece bez kůže půl kila čerstvého vepřového boku 50 ml netučného hovězího vývaru 25 g rychlosoli 3g mletého pepře 1g mletého kmínu 1g mletého nového koření 0,25 g majoránky 10g utřeného česneku vepřová střeva Postup Vepřovou libovou plec a vykostěný bok bez kůže nakrájíme asi … Číst dál

Lužnická klobása

Klobásky

Na výrobu 1 kg lužnických klobás budeme potřebovat 1/4 kila předního hovězího masa bez loje a blan 0,7 kg vepřového boku bez kůže 40 ml vody 30g soli 0,7g utřeného česneku 20g syrové cibule 3g mletého pepře 4g mleté sladké papriky 0,5g mletého kmínu 0,1 g strouhaného muškátového oříšku vepřová střeva o průměru do 35mm Postup … Číst dál

Domácí klobásy

Zabijačka

Na výrobu 5 kg domácích klobás potřebujeme 3kg vykostěného libového vepřového masa, 2 kg vykostěného bůčku, 0,1 kg soli, 2 utřené stroužky česneku, polévkovou lžíci mletého pepře, 1,5 polévkové lžíce mleté sladké papriky a střívka na klobásy. Maso zbavíme žil, úlomků kostí, chrupavek a šlach, nakrájíme na stejně velké, asi 0,5kg velké kusy, vychladíme na teplotu … Číst dál