Novinky

07.01.2015 16:43

Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží ….

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

—————

30.12.2014 17:25

Domácí šunka - co je víc ?

Je po Vánocích a bylo by potřeba si trochu srovnat chuť od všeho sladkého cukroví, bramborového salátu a ( rybáři prominou)  mdlého masa třeboňského kapra. Bylo by fajn zakousnout něco, co chutná. Podle staré poučky - když to chutná jako maso, vypadá to jako maso, tak to asi bude maso - jsme...

—————

22.12.2014 11:45

Játrová paštika? Nejlepší je domácí

Když slyším slovo paštika, vybaví se mi prostě Májka. Nic jiného nemám s tímhle slovem z dětství spojené jako tuhle malou plechovku se žlutým potiskem. Všechno ostatní jde stranou, tahle játrová paštika je prostě v hlavě zafixovaná jako etalon pro paštiky obecně.  Nedávno jsem...

—————

17.12.2014 20:46

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...

—————

17.12.2014 15:20

Zabíjačky tmelí kolektiv

Málokterá akce dokáže na vesnici spojit tolik lidí, jako právě zabijačka. Dokonce by se dalo moderně říci, že to je v pravdě komunitní záležitost. Často jí na vesnicích pořádají obecní úřady, hasiči, nebo místní sportovní sdružení - třeba fotbalisté.  Moc pěkné fotografie jsme dostali až ze...

—————

16.12.2014 11:50

Zavařování klobás? Co do sádla?

Domácí klobásy podle mého nemá cenu dělat z méně jak pěti kil masa. Důvodů, proč tuhle hodnotu považuju za nejmenší možnou je víc. Tím prvním je mytí nádobí – jeho totiž úplně stejně, jestli klobásy děláte ze dvou nebo z deseti kil masa. Když že tedy mlýnek na maso nebo nabíječku musíme...

—————

09.12.2014 16:55

Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...

—————

02.12.2014 14:08

Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...

—————

20.11.2014 17:39

Jak na klobásy ? S pořádnou plničkou

U každé zabíjačky je spousta výrobků, na které nepotřebujete žádné zvláštní kuchyňské vybavení. Na ovar potřebujete pořádný hrnec, a ten se doma vždycky najde - a na škvaření sádla jak by smet!  Na zabijačkový prejt potřebujete dostatečně velký pekáč, na bourání masa pak ostré nože ( a ty...

—————

11.11.2014 11:42

Domácím zabíjačkám ještě neodzvonilo

Pod domácí zabijačkou si asi většina z nás představí klasické Ladovské obrázky. Zasněžená vesnice, kouřící komíny chalup a chrochtající čuník v chlívku. Současná realita je ale přeci jen trochu jinde. Sníh najde člověk v poslendích letech jen vysoko na horách, většina domů na vesnici už topí...

—————

30.10.2014 12:55

Zabijačková polévka - nic pro vegetariány

Na zabíjačkovu polévku jsem si vzpomněl docela nedávno, při sledování televize. Momentálně nejzářivější kuchařská celebrita Láďa Hruška se pokoušel uvaří zabijačkovou polévku co možná nejrychleji a nejlevněji. Takže se mu povedlo zbastlit klasickou českou zabíjačkovou pochoutku - zabijačkovou...

—————

20.10.2014 10:09

Svatomartinská husa recept

Velká část známých zastává názor, že jak zvíře na talíři nemá přesně čtyři nohy, nejedná se o maso. Je ale potřeba říci, že na webu o zabijačkách a vepřovém se téhle jednoduché poučky jak poznat pořádné maso držíme zuby nehty. Slova jako dietní, bez cholesterolu nebo nízkokalorický se na tomhle...

—————

16.10.2014 15:26

Domácí šunka se nikdy nepřejí

Jako dítě jsem se hrozně rád díval na večerníček O chytré kmotře lišce. Vždycky, když se jí podařilo řezníkovi Špejlíkovi ukrást jednu z jeho krásných šunek, úplně se mi sbíhaly sliny. Možná právě proto i teď, když se řekne slovo šunka, se mi ten kreslený večerníček vybaví. Už ale vím, že není...

—————

05.09.2014 15:16

Domácí sýr z tvarohu

Jaký je rozdíl mezi domácí jitrnicí a jitrnicí ze supermarketu ? Většinou bohužel propastný - domácí je prostě domácí, a je fajn, když víte co jíte :) A platí to nejen pro domácí zabijačku. Pokud jste někdy ochutnali mléko od farmáře, a ne tu odstředěnou bílou vodu z krabice, jistě to chápete ....

—————

15.08.2014 17:05

Pečené koleno se nikdy nepřejí

V polovině srpna vrcholí čas letního grilování, a Češi grilování milují. Když pomineme reklamní masáž o kvalitě hovězího steaku (ideálně ze zahraničí a za dost šílené peníz ) která se na nás hrne z televize z úst kuchařských i jiných estrádních celebrit, tak nejčastějším masem,končícím na roštu...

—————

11.08.2014 12:44

Pečený bůček ? V létě ?

Zní to divně - venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít - na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým...

—————

08.08.2014 14:29

Domácí výroba sýrů

Možná si říkáte, co mají společného zabijačky a výroba sýrů. Jedna společná věc by se přeci jen našla - domácí výroba. Tak jako se liší v supermarketu kupované a doma dělané klobásy, může se lišit i sýr - doma vyráběný, nebo podivná supermarketová hmota plná éček. Který byste si vybrali Vy ? Na...

—————

16.06.2014 19:00

Pečené vepřové koleno

Teď v červnu Vám možná přijde divné psát o nějaké zabijačkové pochoutce. Zima je v nedohlednu, a čas zabijaček je docela daleko. Ale jedna ne zrovna dietní laskominka na kterou využijeme maso ze zabijačky se přímo nabízí - pečené vepřové koleno. A jak jinak v létě takové koleno musí být...

—————

29.05.2014 14:59

Grilovaná žebra

Grilovaná vepřová žebra jsou letní klasikou a každý, kdo někdy griloval venku žebra určitě vyzkoušel. Přesto jsou vepřová žebírka ( naprosto neprávem) dost podceňovaným druhem masa i při zabijačce. Hodnocení typu "je to samá kost a není na tom žádný maso" je sice z části pravdivé, na druhou stranu...

—————

01.03.2014 19:12

Domácí klobásy nikdy dlouho nevydrží

Nedovedu pochopit tu disciplínu lidí dříve nesníst všechno hned pár dnů po zabijačce. Ledničky nebyly, takže většina zabijačkových výrobků se musela buď rychle zkonzumovat, nebo zaudit. A právě uzené domácí klobásy - vpravdě jedna z největších lahůdek a mistrovských řeznických kousků - vydržela i...

—————

23.02.2014 17:21

Buřty z masa ? Tuhle chuť neznáte

Udělat si domácí buřty nebo špekáčky nás napadlo koncem tohoto týdne. Spuštěčem rozhodnutí byl leták zastrčený v naší poštovní schránce společně s novinami. Jeden nejmenovaný řetezec nabízí "Hezky česky" špekáčky, které označuje jako výběrové, za 68,50 Kč za kilo. Nebyli jsme si jistí surovinami...

—————

19.02.2014 15:18

Kroupové jelítko - starší bratr jitrnice

Kroupová jelítka - čím dál tím zapomenutější ( a naprosto neprávem) zabijačková pochoutka. Všechen zájem se upíná na tlačenku a jitrnice, a je to vidět dokonce i v obchodech. Zatímco tlačenku a jitrnice najdete v supermarketu skoro v každém regálu oddělení masa , kroupová jelita jsou tam vidění...

—————

16.02.2014 17:27

Domácí šunka? Chutná jinak - je z masa!

Z posledního nákupu šunky v supermarketu jsem byl trochu rozpačitý. Na pultu krásně nasvícená vypadala moc pěkně, doma už to taková paráda nebyla. Barevné zářivky v oddělení řeznictví asi dělají svoje.  Docela šok ale přišel ráno, když jsme šunku vyndali z lednice. Na talířku, na kterém byla v...

—————

10.02.2014 10:06

Jitrnice - královna každé zabijačky

Pamatujete si ještě jak vypadají ladovské zimní obrázky? Na většině najdete motiv zabijačky - vyjádřený jak jinak než jitrnicí. Těžko asi budeme hledat lepší slovo, které by navodilo téma domácí zabijačky, než je jitrnice.  Ovar, prejt, klobásy, zabijačková polévka - to všechno samozřejmě k...

—————

07.02.2014 17:52

Tak pašík už to má za sebou

Tak už to zkrátka na vesnici chodí - i když se prase piplá od selátka, jednou přijde den, kdy na dveře chlívku zaklepe řezník. Pokud tedy nemáte rádi pohled na krev, tak prosím nečtěte dál. Domácí vesnická zabijačka je tak trochu něco jiného, něco trochu osobnějšího než porážka prasete na jatkách....

—————

03.02.2014 13:37

Když domácí zabijačka, tak domácí salám !

Po tom, co jsme si v nejmenovaném supermarketu koupili salám, který ( i když deklarován jako "domácí selský") viděl maso asi jen z dálky a v noci, jsme se rozhodli spáchat vlastní salám doma. Sice jsme maso museli vytáhnout z mrazáku z minulé zabijačky , ale i tak by se daly všechny suroviny ( až...

—————

30.01.2014 14:11

Na pořádný masový vývar je potřeba pořádný hrnec

Polívka je grunt, a maso je špunt. To už říkala moje babička. Ale takový pořádný masový vývar , chcete-li masová polévka, chce prostě svoje.Stejně jako nešidíte jiná jidla na domácí zabijačce ani na surovinách ani na čase, stejné to je domácím vývarem. Zapomeňte na chuť polévky z reklamy...

—————

30.01.2014 09:12

Pečený bůček pro milovníky diety

Od jednoho milovníka vepřového pečeného bůčku jsme dostali několik fotografií, jak ho pečou u nich doma. Pokud ale čekáte pekáček přetékající omastkem a kousky do zlatova vypečeného vepřového bůčku jak plavou ve vlastním sádle - tak budete překvapeni.  Pečený bůček je doslova v obležení...

—————

29.01.2014 16:40

Jak na správný uzený bůček ?

Vepřový bůček je naprosto neprávem opomíjené a dietology zatracované maso - patrně se tak děje pod neustálou masáží o zdravém životním stylu a tučnosti vepřového masa - a bůčku zvlášť. Přitom ale samotný bůček tvoří dosti podstatnou část masa z každé domácí zabijačky.  A přeci jej nebudeme...

—————

20.01.2014 11:38

Škvaření sádla na grilu

O víkendu jsme zjistili, že nám dochází sádlo. Což je podle mého katastrofa - všelijaké rostliné tuky se v české kuchyni použít snad ani nedají.   Na druhou stranu škvařit sádlo doma na kamnech znamená, že celý dům bude od škvaření vepřového sádla cítit hezkých pár hodin po...

—————