Novinky

12.01.2016 15:22

Sekaná od babičky

Jedno z mála jídel, které si jako dítě docela dobře pamatuju, byla domácí sekaná. Obvykle se dělala tak dva tři týdny od samotné domácí zabijačky. Běžné zabíjačkové dobrůtky – jitrnice, jelita nebo prejt se buď snědli, nebo přejedli a rozdali po známých J  Přeci jen jíst celý týden...

—————

08.01.2016 14:31

Víno k vepřovému ?

Docela dlouho jsem měl zažito, že se k vepřovému masu -  a konkrétně k docela tučným zabijačkovým pochoutkám – dá pít jenom pivo.  Jako když vidíte pohádku Dařbuján a Pandrhola – u zabijačky teče pivo doslova proudem. Jen jednou jsem se účastnil domácí zabijačky jako řidič, a po...

—————

15.12.2015 17:10

Domácí zabíjačka po slovensky

Domácí zabijačka není rozhodně pouze česká záležitost, jak by se někomu mohlo zdát. To, že idylické  obrázky řezníka a zabíjačky ze zasněžené vesnice maloval Josef Lada neznamená, že jinde zabíjačka nemají. Ale pozor, chyba lávky. Domácí zabíjačka je zdá se doma i jinde. Důkaz toho jsou fotky,...

—————

11.12.2015 17:13

Domácí výroba salámů

U uzenin obecně musíte mít důvěru v toho, kdo jí vyrábí. Nejde to jinak. Nemáte totiž možnost nijak kontrolovat, jaké suroviny do klobásy, párku nebo salámu vlastně přijdou. Jaké v uzenině vlastně skončí. Položte si jednu otázku – proč by v masokombinátu mleli do uzenin maso, které...

—————

07.12.2015 14:31

Domácí uzené klobásy

Minulý týden jsme na našich stránkách i zabijačkovém Facebooku uveřejnili fotografie z uzení masa, které nám poslal jeden z FB fanoušků zabijaček.  Netušili jsme, jaký tyhle fotky vyvolají zájem a ohlas. Je na první pohled vidět, že domácím zabijačkám a výrobě domácích uzenin...

—————

04.12.2015 14:35

Jak udit maso ?

Na výrobě domácích uzenin, a na zpracování masa doma obecně je pěkné jedno -  každý ho dělá po svém. A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Vzpomněl jsem si na to při pohledu na fotky uzeného masa, které nám poslal pan Jirka (zpětně ještě...

—————

01.12.2015 17:32

Zavařování masa do sklenic

Když jsme za našich mladých studentských let bydleli na koleji, jedním z oblíbených jídel byla vepřová konzerva. Teda vepřové ve vlastní šťávě. V lednici nezabrala moc místa, stačilo koupit půlku chleba a večeře, která nejen zasytila, ale i chutnala, byla hned na světě. Navíc na rozdíl od...

—————

25.11.2015 16:11

Jak se dělá domácí zabijačka - zabijačkové hody

Je vidět, že čas domácích zabijaček se blíží. Počasí venku už teď přeci jen trochu víc připomíná začínající zimu, než nějaké „v čase zapomenuté září“. Teď ale nemluvíme o tom, co se dnes jako domácí zabijačka často označuje. Myslíme tím nějakou divadelní akci před supermarketem, kde se naoko...

—————

16.11.2015 16:39

Mleté maso

Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

—————

10.11.2015 18:04

Naložení masa na uzení

Asi něco děláme špatně. Když totiž dojde na naložení masa na uzení, nepřemýšlíme o tom jak mít výsledný efekt co možná nejlevnější. Protože to děláme pro sebe, a šidit tady nedává moc logiku. A tak nějak zjišťujeme, že tohle uvažování není dneska úplně běžné. Alespoň ne v průmyslové výrobě...

—————

09.11.2015 16:19

Jak se dělá domácí zabijačka

Na domácí zabijačce je pěkná ta atmosféra a odlišnost – každý řezník to dělá po svém. Máme teď ale na mysli tu opravdovou domácí zabijačku, ne zabijačkovou parodii před supermarketem, kde se vystaví půlka prasete jako dekorace a prodávají se uzeniny ze zahraničí. To prostě domácí zabijačka nikdy...

—————

06.11.2015 16:17

Zahradní gril s udírnou

Co se týče přípravy zabijačkových dobrot a vepřového obecně, hodně lidí na to kouká hodně úzce, s klapkami na očích. Tak nějak mezi lidmi panuje názor, že pokud nebydlí na „echt“ vesnici a prase jim nechrochtá v chlívku, nemají šanci něco z tohohle ranku vůbec připravit.  Ruku...

—————

29.10.2015 16:56

Uzení masa v domácích udírnách

Dnes v době mrazáků a potravinami narvaných supermarketů už to možná spoustě lidí nedochází, ale uzení masa není primárně kulinářskou záležitostí. Tedy dřív tomu tak nebylo – hlavní důvod pro uzení masa v domácích udírnách bylo jeho uchování na delší období. Když se zabijačka čuníka...

—————

23.10.2015 18:21

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

—————

21.10.2015 15:55

Vepřová kýta 416,- Kč kilo

Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž ( obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou...

—————

19.10.2015 16:48

Svatomartinská husa - recept

Spousta lidí zastává názor, že jak zvíře na talíři nemá přesně čtyři nohy, nejedná se o maso. Dlužno podotknout, že na webu o zabijačkách a vepřovém se téhle jednoduché poučky jak poznat pořádné maso držíme zuby nehty. Slova jako dietní, bez cholesterolu nebo nízkokalorický se na tomhle webu o...

—————

15.10.2015 17:49

Nakládání masa před uzením

Na masných výrobcích je krásně vidět posun, jak staré postupy mistrů řezníků dříve určené především pro konzervaci masa se dnes stávají záležitostí spíše kulinářskou. Maso se dříve nakládalo a udilo pro jeho dlouhodobější uchování. Dnes kdy skoro každá domácnost disponuje mrazákem a supermarket je...

—————

05.10.2015 18:34

Tatarský biftek - jen jeden recept je originál

Z vepřového masa sice není, ale na tenhle web o zabijačkách a mase se myslím docela dobře hodí. Někdo ho sice zkouší dělat z lososa, někdo z červené řepy, nebo dokonce z brambor. Správný ale bude vždycky jen a jen z hovězího. O čem že je řeč? O tatarském bifteku – hezky česky Tataráku. To, že...

—————

18.09.2015 16:29

Vepřová kýta? Recepty pro začátečníky

Každý, kdo někdy přemýšlel o nejlepším kusu masa z celého prasete musel narazit na kýtu. Na vepřovou kýtu. Teď nemyslím tu, kterou koupíte pěkně vykostěnou a úhledně zabalenou v regálu nějakého supermarketu - což mimo jiné znamená to že bude dost pravděpodobně z Polska :( . Myslím pořádný kus masa....

—————

08.09.2015 13:10

Máte rádi brambory ?

Těžko hledat v Čechách a na Moravě klasičtější přílohu k masu než jsou brambory. Dokonce i knedlíky se dělají z brambor ( tedy ty bramborové). A vzpomeňte si na škubánky, bramboráky nebo bramborové placky. Kde bychom byli bez brambor .... A ten kdo má brambory rád, toho by mohla zajímat pozvánka na...

—————

25.08.2015 12:18

Zabijačka na Šluknovském zámku

I když před pár dny ještě panovalo parné letní vedro, čas zabijaček se pomalu ale jistě blíží. První akce, o které víme, se koná 28. září 2015 od 14:00 hodin na Šluknovském zámku. Akce se koná již podruhé. Na zabijačce ochutnáte poražená prasátka z domácího chovu a z nich se všechny možné...

—————

14.04.2015 18:20

Když ještě nože bývaly nože

Kdo někdy viděl na zabijačce některéhos starých řezníků, byl vždycky unesen tou jednoduchostí a lehkostí, s jakou mu jde práce od ruky při porážce pašíka a hlavně porcování masa.  Určitě – svoji roli hrají nepochybně léty praxe získané zkušenosti, ale co má určitě obrovský vliv na celkový...

—————

04.03.2015 13:15

Domácí sulc

Když se nad tím zamyslíte, tak takové prase je opravdu úžasné zvíře. Tak nějak marně přemýšlím nad nějakou částí pašíka, která nejde v kuchyni při domácí zabijačce nějak šikovně zužitkovat. Když jsem byl malý, vždycky jsem ale marně přemýšlel nad tím, co se třeba dělá s takovýma vepřovýma...

—————

04.02.2015 16:37

Uzené i klobásy mají vlastní slavnosti

Moravské domácí uzené - to je prostě pojem. Stejně tak je Morava tak trochu symbolem pro výrobu domácích uzenin - s tím prostě v Čechách nic moc nenaděláme. A akce, která se koná 7. a 8. února v Bystřici pod Pernštejnem, tomu docela napovídá. Opravdu nevím o žádné podobné akci, která by se v tomhle...

—————

02.02.2015 09:40

Dovolená s vůní domácích klobás

Dovolená ? S vůní uzeného ? Dovolenou si každý představuje jinak. Někdo u moře na rozpáleném písku, jiný na horách s metrem sněhu. Tak trochu jiná dovolená se ale nechá strávit i u nás, nemusíte ani k moři, ani do Alp. A může vonět i po uzeném. Nevěříte ? Dokud nám nepřišly krásné...

—————

23.01.2015 11:39

Domácí klobásy – přijďte okoštovat

Říká se, že na vesnici je to jiné než ve městě. A je to pravda. Nevím totiž o žádném městě, kde by pořádali podobnou spontánní akci jako v Žarošicích na Slovácku – košt domácích klobás. Tahle akce má v obci už dlouholetou historii – letos je to už 12.ročník.  Stejně , jako se koštují a hodnotí...

—————

16.01.2015 17:21

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

—————

09.01.2015 13:44

Škvarková pomazánka podle babičky

Těžko budete hledat nějakou zabíjačkovou pochoutku, která by se dala označit jako dietní. Opravu mi řádná taková nenapadá. Jsou ale dobrůtky, které jsou tučné i na „zabíjačkové poměry“. Úplný extrém je samozřejmě škvařené vepřové sádlo, o tom žádná. Ale hned v závěsu je další zabijačková...

—————

08.01.2015 14:08

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...

—————

07.01.2015 16:43

Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží ….

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

—————