Pečený bůček? V létě?

Zní to divně – venku panuje vedro, a kdo by v takovém horku měl pomyšlení na pečený bůček. Ale i v létě můžete tohle naprosto neprávem opomíjené vepřové maso využít – na grilu. Vždyť grilování k létu patří, a maso dokážete připravit výrazně zajímavěji než klasický pečený bůček s houskovým knedlíkem. Stačí jen trocha fantazie, a strčíte do kapsy všelijaké argentinské, uruguajské nebo bůh ví jaké hovězí – normálním českým prasetem.

Pečený bůček je skvělý kdykoliv – jdeme na to

Na suroviny a přípravu je bůček hrozně jednoduchý, a zvládne jej určitě každý, kdo někdy držel v ruce vidličku a nůž. Potřebujete jednoduché suroviny – česnek, sůl, červenou papriku a černhé pivo. A samozřejmě bůček – my jsme vzali pořádný, asi 4 kilový kus bůčku z kostí – a takhle to vypadalo :

Pořádný kus bůčku v celku se nám jen tak tak vešel do pekáče.  Hmotnost kusu masa něco málo přes 4 kila

o kůže jsme udělali ostrým nožem asi centimetrové zářezy, pečlivě nasolili a posypali červesnou sladkou paprikou.

Bůček s paprikou

Náš pekáč byl bohužel menší než kusu samotného bůčku. Proto jsme pro marinování použili velký pytel z poutravinářské folie. Směs na marinování děláme z černého piva, česneku a soli. Bůček jsme nechali v chladu stát 24 hodin. Kdžy bychom ale použili rychlosůl, mohli bychom dobu marinování zkrátit na polovinu.

Bůček v marinádě

A takhle vypadá bůček po 3 hodinách pomalého grilování.  A musím říct, že chutná ještě mnohem lépe než vypadá…

Ugrilovaný bůček

Když maso vezmete na začátku nejdřív z prudka, a pak pomalu dopékáte, bude krásně šťavnaté i hluboko uvnitř. Po pravdě jsem nemyslel, že 4 kila masa mohou zmizet takhle rychle …. 🙂

Bůček v řezu

2 komentáře u „Pečený bůček? V létě?“

Napsat komentář