Nakládané houby

Posledních pár let je na úrodu hub docela extrémní. V loňském roce bylo sucho a houby v lese nerostly. Letos to také nevypadalo moc nadějně, ale konec září a začátek října to dohnal a předehnal. Houby rostou úplně všude. Už dlouho jsem se nesetkal s tím, že by nebylo nutné houby hledat. Teď už jen stačí jen svírat. A jsou místa, kde si vybíráte jakou vzít  a jakou nechat, protože za chvilku byste měli beznadějně plný košík.

Vepřové a houby k sobě patří

Houby k vepřovému masu patří, jen je trochu problém je mít právě v okamžiku když je potřebujete. Čerstvé houby většinou během času zabijaček k dispozici nejsou, a sušené houby – to myslím prostě není ono. Ale vepřové na houbách jde dělat velmi dobře z nakládaných hub. Někdo jim říká zavařované houby, houby v nálevu – ale jedná se prakticky pořád o to samé.

Recept na nakládané houby

Houby se nakládají do sladkokyselého nálevu , dá se říct že hodně podobného nálevu na kyselé rybičky, základem je samozřejmě ocet. Na kilo hub budete potřebovat pro výrobu nálevu – láku  tohle množství :

  • 2  kostky cukru
  • 2 deci octa
  • 4 kuličky celého pepře
  • sůl  a asi půl litru vody
  • mrkev a cibuli

Na zdobení do sklenic používáme pak jenom cibuli a mrkev. Pokud má chuť hub vyniknout, není vhodné používat nějaké ostrá koření – křen, česnek atd je tady docela na škodu .  Pro nakládání vybíráme houby spíš tvrdší – ideálně hřibovité druhy, kozáky. Zapomeňte na měkké typy hub – třeba klouzek se fakt dobře naložit nedá, bude z něj kaše.

Samotné houby dobře očistíme, to je tak nějak normální záležitost i při běžné úpravě třeba sušení

Očištěné houby na nakládání

Nakrájíme je na menší kousky – tedy pokud máte větší. V letošní houbařské sezoně si bylo dokonce možné vybírat a vím o lidech kteří vyrazili do lesa jen na ty malé, vhodné pro nakládání. My jsme takové štěstí neměli, ale ty malé jsme brali přednostně. Důvody jsou dva – jednak to ve sklenicích lépe vypadá a druhak jsou malé houby mladé a tvrdší než jejich o pár dnů straší kolegyně.

Před nakládání houby proplácheme

Nakrájené houby dobře propláchneme studenou vodou, tady máte poslední šanci jak je zbavit nečistot.

Houby krátce před naložením povaříme

Houby krátce povaříme v lehce osolené vodě, stačí pět minut bohatě. Voda do které houby vložíte ale musí být vařící, houby nevaříte, je potřeba je jen spařit.

Povařené houby - blanšírované

Po pár minutách je potřeba je scedit, pozor je to fakt horká záležitost, voda získá takový hodně čajový nádech a není k ničemu dobrá. Vylít do dřezu

Nakládání hub

Krátce povařené houby pak dáváme do sklenic, zdobíme mrkví a cibulkou. Není potřeba to moc mačkat, houby by měly být ve sklenici spíše na volno. Používáme tady trochu jiné skleničky než na zavařování masa do sklenic.  Jsou menší, s jiým uzávěrem. Lepšším řekl bych. Maso je maso … 🙂

Následně pak zalijeme připraveným nálevem – ten necháme krátce přejít varem a lijeme ho horký přímo do naplněných sklenic

Nakládáané houby

Houby pak zavařujeme – sterilujeme asi půl hodiny na 90-95 stupňů. Takhle pěkně to pak vypadá 🙂

Napsat komentář