Máte rádi brambory ?

Těžko hledat v Čechách a na Moravě klasičtější přílohu k masu než jsou brambory. Dokonce i knedlíky se dělají z brambor ( tedy ty bramborové). A vzpomeňte si na škubánky, bramboráky nebo bramborové placky. Kde bychom byli bez brambor.

A ten kdo má brambory rád, toho by mohla zajímat pozvánka na speciální bramborovou akci, na kterou jsme dostali tip od paní Veselé z centra Eden

Slavnosti brambor v Bystřici

Víkend 19. a 20. září bude v Bystřici pod Pernštejnem patřit jednoznačně bramborám. Uskuteční se tam totiž již třetí ročník Slavností brambor. Návštěvníky čekají  čekají desítky odrůd brambor, kulinářská show s bramborovými pochoutkami, skvělé farmářské výrobky a produkty z Moravy i Vysočiny,workshopy pro domácí pěstitele brambor, ale i soutěže pro děti i celou rodinu.

Pro děti je připravena zábava v podobě koutku s malováním, bramborovými tiskátky, soutěží a dalších dětských atrakcí. K vidění budou zvířátka z místní farmy a mini zoo, připraveni jsou také koně na  ježdění.

Dospělí se zabaví na besedě s odborníky z Výzkumného ústavu bramborářského, kteří prozradí, jaké brambory se hodí do kuchyně. Chybět nebudou ani rady, jak brambory pěstovat, nakoupit a uskladnit či výstavka netradičních brambor fialové barvy a další rarity z bramborové říše. Během dne návštěvníci na pódiu uvidí profesionální kuchaře připravovat netradiční pokrmy z hlavní plodiny dne. Sami pak na  závěr ochutnají výsledek a odnesou si domů pár zajímavých receptů.

Během celého víkendu budou v Edenu vyhrávat muzikanti a pivo z místního malého pivovárku poteče proudem. Samozřejmostí je tradiční řemeslný trh a to jak přímo na nádvoří, tak v Horácké vesničce, kde budou k vidění i ukázky lidových řemesel. Slavnosti skončí v neděli v 18:00. Více o akci najdete na stránkách centra Eden.

Pro ty dosud nerozhodnuté přidáváme fotografie z minulých ročníků téhle akce

Napsat komentář