Jak udit maso ?

04.12.2015 14:35

Jak udit masoNa výrobě domácích uzenin, a na zpracování masa doma obecně je pěkné jedno -  každý ho dělá po svém. A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Vzpomněl jsem si na to při pohledu na fotky uzeného masa, které nám poslal pan Jirka (zpětně ještě jednou děkujeme, to uzené máte opravdu nádherné). Tedy spíše u jeho popisu o tom, jak maso nakládá a udí. Zeptal jsem se, jaké způsoby při  nakládání a uzení doma používá. Zajímalo mne hlavně  nakládání masa na uzení  protože tady je receptů i postupů opravdu nepřeberné množství. A docela mi překvapila jeho odpověď – cituji „… Maso si nechávám nakládat u místního řezníka. Zatím nedisponuji místností nebo chlaďákem abych takové množství masa uchoval v patřičné teplotě. Přeci jen takové množství masa by bylo škoda vyhodit …..“

Pan Jirka si nechá u řezníka naložit asi 25 kilo masa ( píše o kotletě s kostí, krkovičce, bůčku a vepřové pleci). Než by riskoval, že se mu maso zvrhne a zkazí, radši to svěří řezníkovi.  Což mi přijde jako docela dobrý způsob, odhaduju ale, že bude docela málo obvyklý. Když už se totiž většinou k domácímu uzení  a stavbě vlastní udírny někdo rozhodne, zkouší to celé sám, postupem pokus omyl.   Přitom z fotek je vidět, že tady se udit umí. Krásná doma dělaná udírna, jak Jirka píše „… udírna nerezová, vlastní konstrukce…“. Uzení na bukovém dřevě, maso není začouzené a špinavé od dehtu, má krásně nazlátle hnědou barvu.  Líbí se mi, že tady je rozhodující výsledná kvalita domácího uzeného. Žádné honění ega ve stylu „dělal jsem to celé sám“. Prostě domácí uzené, a to by mělo být vždycky jen to nejlepší. Ještě jednou děkujeme Jirkovi za fotky. A co Vy, jak udíte maso u Vás ? Pochlubte se …

—————

Zpět


Fotogalerie: Jak udit maso

/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3507-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3501-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3502-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3503-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3504-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3505-jpg/

—————


Novinky

15.10.2015 17:49

Nakládání masa před uzením

Na masných výrobcích je krásně vidět posun, jak staré postupy mistrů řezníků dříve určené především pro konzervaci masa se dnes stávají záležitostí spíše kulinářskou. Maso se dříve nakládalo a udilo pro jeho dlouhodobější uchování. Dnes kdy skoro každá domácnost disponuje mrazákem a supermarket je...

—————

04.02.2015 16:37

Uzené i klobásy mají vlastní slavnosti

Moravské domácí uzené - to je prostě pojem. Stejně tak je Morava tak trochu symbolem pro výrobu domácích uzenin - s tím prostě v Čechách nic moc nenaděláme. A akce, která se koná 7. a 8. února v Bystřici pod Pernštejnem, tomu docela napovídá. Opravdu nevím o žádné podobné akci, která by se v tomhle...

—————

02.02.2015 09:40

Dovolená s vůní domácích klobás

Dovolená ? S vůní uzeného ? Dovolenou si každý představuje jinak. Někdo u moře na rozpáleném písku, jiný na horách s metrem sněhu. Tak trochu jiná dovolená se ale nechá strávit i u nás, nemusíte ani k moři, ani do Alp. A může vonět i po uzeném. Nevěříte ? Dokud nám nepřišly krásné...

—————

16.01.2015 17:21

Domácí šunka v šunkovaru

Jedna z mála obecně oblíbených zabíjačkových dobrot je domácí šunka. Jsou totiž jídla, která si dáte dvakrát třikrát do roka, a pak je vnímáte jako pochoutku, výjimečnou věc.  Třeba takové krvavé domácí jelito je moc dobré, ale jíst ho každý týden? I když je domácí, asi by se mi rychle...

—————

09.01.2015 13:44

Škvarková pomazánka podle babičky

Těžko budete hledat nějakou zabíjačkovou pochoutku, která by se dala označit jako dietní. Opravu mi řádná taková nenapadá. Jsou ale dobrůtky, které jsou tučné i na „zabíjačkové poměry“. Úplný extrém je samozřejmě škvařené vepřové sádlo, o tom žádná. Ale hned v závěsu je další zabijačková...

—————