Jak udit maso ?

04.12.2015 14:35

Jak udit masoNa výrobě domácích uzenin, a na zpracování masa doma obecně je pěkné jedno -  každý ho dělá po svém. A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Vzpomněl jsem si na to při pohledu na fotky uzeného masa, které nám poslal pan Jirka (zpětně ještě jednou děkujeme, to uzené máte opravdu nádherné). Tedy spíše u jeho popisu o tom, jak maso nakládá a udí. Zeptal jsem se, jaké způsoby při  nakládání a uzení doma používá. Zajímalo mne hlavně  nakládání masa na uzení  protože tady je receptů i postupů opravdu nepřeberné množství. A docela mi překvapila jeho odpověď – cituji „… Maso si nechávám nakládat u místního řezníka. Zatím nedisponuji místností nebo chlaďákem abych takové množství masa uchoval v patřičné teplotě. Přeci jen takové množství masa by bylo škoda vyhodit …..“

Pan Jirka si nechá u řezníka naložit asi 25 kilo masa ( píše o kotletě s kostí, krkovičce, bůčku a vepřové pleci). Než by riskoval, že se mu maso zvrhne a zkazí, radši to svěří řezníkovi.  Což mi přijde jako docela dobrý způsob, odhaduju ale, že bude docela málo obvyklý. Když už se totiž většinou k domácímu uzení  a stavbě vlastní udírny někdo rozhodne, zkouší to celé sám, postupem pokus omyl.   Přitom z fotek je vidět, že tady se udit umí. Krásná doma dělaná udírna, jak Jirka píše „… udírna nerezová, vlastní konstrukce…“. Uzení na bukovém dřevě, maso není začouzené a špinavé od dehtu, má krásně nazlátle hnědou barvu.  Líbí se mi, že tady je rozhodující výsledná kvalita domácího uzeného. Žádné honění ega ve stylu „dělal jsem to celé sám“. Prostě domácí uzené, a to by mělo být vždycky jen to nejlepší. Ještě jednou děkujeme Jirkovi za fotky. A co Vy, jak udíte maso u Vás ? Pochlubte se …

—————

Zpět


Fotogalerie: Jak udit maso

/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3507-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3501-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3502-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3503-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3504-jpg/
/album/fotogalerie-jak-udit-maso/jak-udit-maso-3505-jpg/

—————


Novinky

08.01.2015 14:08

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...

—————

07.01.2015 16:43

Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží ….

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

—————

22.12.2014 11:45

Játrová paštika? Nejlepší je domácí

Když slyším slovo paštika, vybaví se mi prostě Májka. Nic jiného nemám s tímhle slovem z dětství spojené jako tuhle malou plechovku se žlutým potiskem. Všechno ostatní jde stranou, tahle játrová paštika je prostě v hlavě zafixovaná jako etalon pro paštiky obecně.  Nedávno jsem...

—————

17.12.2014 20:46

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...

—————

17.12.2014 15:20

Zabíjačky tmelí kolektiv

Málokterá akce dokáže na vesnici spojit tolik lidí, jako právě zabijačka. Dokonce by se dalo moderně říci, že to je v pravdě komunitní záležitost. Často jí na vesnicích pořádají obecní úřady, hasiči, nebo místní sportovní sdružení - třeba fotbalisté.  Moc pěkné fotografie jsme dostali až ze...

—————