Domácí uzené klobásy

Minulý týden jsme na našich stránkách i zabijačkovém Facebooku uveřejnili fotografie z uzení masa, které nám poslal jeden z FB fanoušků zabijaček.  Netušili jsme, jaký tyhle fotky vyvolají zájem a ohlas. Je na první pohled vidět, že domácím zabijačkám a výrobě domácích uzenin rozhodně hrana v Čechách a na Moravě nezvoní, ba naopak :). No, a jedna z odpovědí nás opravdu zaujala – dorazily krásné fotografie domácího uzeného masa a klobás.  A když píšu krásné, nemyslím to jako nějaký formální kompliment – tohle je opravdu domácí uzená paráda.
Krásné uzené vepřové nám poslal Josef Koiš  – tedy poslal jen jeho fotky, ale i tak by se skoro dalo říci že voní i přes monitor na dálku, moc do toho nechybí. Fotografií byla velká spousta, a my z nich napoprvé vybíráme fotografie domácích uzených klobás.

Uzené klobásky od pana Josefa

Uzení klobás dělá pan Josef v domácí udírně, kterou také na fotkách velmi dobře vidíte, Když jsem se ptal, jakým způsobem se v ní udí, zazněla mimo jiné  od Josefa slova „… A žádná věda …“.  U toho bych se trochu zastavil, moc se mi totiž tenhle názor líbí. Ostře totiž kontrastuje s podrobnými návody na stavbu sofistikovaných udíren, kde se řeší teploty, kondenzace, proudění kouře atd. které najdete v knížkách o uzení masa. Dali bychom to za příklad toho, jak v nekomplikovaných domácích podmínkách dokáže běžný člověk vyrobit skvělé domácí uzeniny. Poctivě a z masa udělané domácí klobásy si totiž může udělat doma každý – viz text – Klobásy recepty a domácí výroba. Prostě podle poučky „Kdo nehledá problémy, nemá problémy“ 🙂
A samozřejmě nedalo se nezeptat na recept, podle kterého pan Josef klobásy dělá.

Recept na domácí klobásy

A ten vypadá takhle – na výrobu domácích uzených klobás (várka na 10 kilo) budete potřebovat:

  • 6 kilo vepřového bůčku bez kůže
  • 4 kila libové vepřové kýty
  • z koření 60g sladké papriky, 20 g pálivé papriky, 30+30 g pepře a česneku, 10g kmínu
  • 3 deci vody a vepřová střeva

Postup výroby je klasický – nasolené a nakrájené vepřové maso umeleme v mlýnku nahrubo ( velikost desky 10mm), necháme odležet další den v lednici, a pak narážíme do vepřových střev.  Udí se pak ve vyhřáté udírně na 60-70 stupňů, a výsledek pak vidíte na fotkách níže.  Ještě jednou děkujeme Josefovi za krásné fotky. A co Vy, jak se udí u Vás

3 komentáře u „Domácí uzené klobásy“

  1. Dam recept na klobasy cabajkoveho typu: Veprove maso, hovezi , v pomeru tri ku jedne. Pepr , kmin, cesnek, cervena paprika sladka paliva podle kazdeho chuti a sul. Udit minimalne dvacet hodin studenym kourem. Ze zacatku cca sedesat stupnu na roztazeni , pak maximalne ctyricet. Drevo pouze a jen buk , pripadne olse. P. s . Kmin prosim drceny.

    Odpovědět

Napsat komentář