Domácí uzená slanina

Surovinou pro domácí slaninu je nasolené sádlo, u anglické slaniny pak nasolený bok. Obvyklé je solení na sucho po dobu 14 dnů, ale je možné i kombinované solení kratší dobu.
Slaninu před uzením buď jen opláchneme ve studené vodě, nebo ji tepelně upravíme vařením. Po úpravě vybavíme jednotlivé kusy slaniny  jedním nebo dvěma očky u motouzu, případně použijeme kovové háčky.

Použijeme li k úpravě slaniny papriku nebo karamel, udíme ji buď studeným kouřem 2-4 dny, podle velikosti kusů sádla, nebo teplým kouřem asi 60 stupňů teplým po dobu 4-8 hodin, až do získání zlatožluté barvy. Teplota nikdy nesmí přestoupit 70 stupňů, aby neodkapával tuk.

Po osušení slaniny při malém vývinu kouře podle potřeby skropíme piliny nebo dřevo vodou, abychom dosáhli hustého kouře.

Napsat komentář