Jemné párky

Na výrobu 1 kg jemných párků budeme potřebovat

  • 0,7 kg proleželého hovězího masa
  • 0,3kg vepřového výřezu
  • 2dcl vody
  • 30g polohrubé mouky
  • 2g mletého pepře
  • 1g mletého nového koření
  • 0,25 g strouhaného muškátového oříšku
  • 2g mleté sladké papriky
  • Střívka na klobásy

Postup

Hovězí maso i vepřový výřez každý zvlášť umeleme přes desku o průměru 2mm. Hovězí maso vymícháme s vodou, pak přidáme vepřový výřez, promícháme a přidáme v části vody rozmíchané koření a mouku. Hmota má být jemná a pojivá. Ihned ji pak narážíme do skopových střívek.

Párky ručně přetáčíme tak, aby měl celý párek v syrovém stavu hmotnost asi 100g. Zatočené párky zaštípneme, navlékneme na hole a vkládáme do vyhřáté udírny. Udíme při teplotě asi 60 stupňů do zalotohnědé barvy a potom je buď doudíme při 90 stupních asi hodinu a půl, nebo je dovařujeme při teplotě 70-75 stupňů 10-212 minut. Po uvaření je ochladíme ve studené vodě a zavěšené necháme mimo udírnu vychladit.

Napsat komentář