Kniha návštěv

144 komentářů u „Kniha návštěv“

  1. Ahoj, plánoval jsem koupit u chovatele prase, s řezníkem ho v kleci přivést živé na zahradu a tam jej porazit a zpracovat. Ale doneslo se ke mně, že to takto legálně nelze (vím že to takto spousta lidí dělá, zajímá mě jak moc je to legální). Prý lze porážku dělat pouze u chovatele a prase si musím přivést už mrtvé… Jak to teda je?

    Odpovědět
  2. Dobrý den, určitě by se tady hodila rubrika s adresama farmářů kteří prodávají maso takzvaně ze dvora. Řazení řeba dle okresů. Za zvážení díky.

    Odpovědět
    • Jsem ze střední Moravy a paštika bez jater se tady dělá běžně.
      Kdyby se to nejmenovalo „paštika“ ale „vepřová pomazánka“ bylo by to pro „strážce norem“ asi víc košer, ale je to klasika místních zabijaček.

      Odpovědět
  3. Dobrý den, super stránky a super inspirace. Neměl by někdo tip na pěkný návod, jak vyvázat špekáčky? Nic kloudného jsem po netu nenašel. Díky.
    Značka spěchá! Potřebuju to večer

    Odpovědět
    • Nejdříve pod alobalem, a pak pro krásnější kůrčičku dopékáme na prudko , tak půl hodiny, a je potřeba podlévat 🙂

      Odpovědět
    • Já peču krkovici nejdříve přikrytou a pak odkrytou a to 1/2 na 1/2.Začínám tak v 7.30hod a končím před 12hoinou podle velikosti.Peču velice pozvolna.Je lahodná nevysušená.

      Odpovědět
  4. napište někdo prosím vás…vyčerpávajícím způsobem popsat jak vyrobit šušenou šunku, děkuji vám velmí pěkně…

    Odpovědět
  5. Prosím jak zjistím živou váhu prasete,když čistá váha po vyvržení je třeba 20kg je na to nějaký přepočet.Děkuji

    Odpovědět
    • Úplně universální odpověď není, výtěžnost se koriguje dle celkové hmotnosti čuníka. Jiná bude u malého na gril, jiná u dorostlého na domácí porážku-

      Odpovědět
    • přepočet (koeficient) je 1.23 . to platí u prasat v běžné porážkové váze cca 120 kg, u tak malého prasete nelze počítat s tak velkou výtěžností, podíl vnitřností,krve, střev a jejich obsahu,mč. měchýř, pohl. orgány , a další je větší, takže prase v živé váze 123 kg má hmotnost ,,mrtvého,, , vyvrženého asi 100 kg,zde též, ale může záležet na plemeni, stáří ….vaše sele by po přepočtu mělo asi 25 kg, ve skutenosti spíš asi 28 i to je důležité , jak před vážením živé, bylo tzv, vylačněno -o hladu…..závěrem – je počítáno asi s 1/4 odpočtu

      Odpovědět
  6. Moc děkuji za rychlou odpověď !!! Jen mi to ještě nedá se nezeptat, v místní malé rodinné masně mně nabízí pomletí masa, tak to zvažuji , ale zase ho nenaložím v kostkách jak je v receptu, mohla bych naložit i to mleté? Ale jak dlouho by mi to pak mohlo vydržet v lednici na naložení? Mám i doma mlýnek, ale plánujem zpracovat přes 10kg masa, tak by to bylo částečné ulehčení, tak nevím. Předem moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
  7. Dobrý den, máme v plánu se pustit s manželem do klobásek, jen se chci zeptat, když máme 3 malé děti, jestli by to nešlo bez rychlosoli!!! Předem moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Domáce klobásky robím už veľa rokov. Rychlosoľ do ních zásadne nedávam. Solím obyčajnou soľou. Dáva sa 2 % soli na 1 kg mäsa. Ak chcete klobásky pre deti doporučujem použiť soľ v pomere 1,8 % na + kg mäsa.
      Prajem dobrú chuť

      Odpovědět
  8. oba pašíci jsou již v mrazaku maso vyborny tim že dostavaly take vojtěžku maso tmave jak hovězí a vyzrale o tom se muže řeznikum jen zdat za mesíc přivezu selata

    Odpovědět
  9. Dobrý den, v receptu na vinnou klobásu uvádíte namočit housky v bílém víně. Ve fotogalerii máte housku namočenou v mléce. Co je tedy správně? Děkuji za odpověď Mirek

    Odpovědět
    • dejte sem pane recept na pravý zabijačkový guláš…on se prý ani nemá vařit na plotně, ale má se péct…a když zahustit…tak jedině mozečkem?Jinak prý tam patří všechem pajšl, jazyk a i maso a podlévá ve zásadně vývarem z ovaru a jitrnic…Pražák a ví o zabijačkovém guláši co…dle ortodoxních tam nemá být ani cilule…má to prostě být čistě x druhů vepřových mas, pečeno – dušeno v troubě…tak že žádné pančování ničím…jen sůl a to mořská bez jódu a pak kvalitní pepř…co vy na to…

      Odpovědět
  10. Dxela mne potěšilo, že jste si našli na mém blogu povídání o zkušenostech čtenářů o zabijačkách. Taky je dobré, že je tam odkaz na tento určitě velmi užitečný web. Dám ho do současné Kavárny listopadové, může se někomu hodit. Zdravím.

    Odpovědět
  11. zdravím jak se připravujete už máte doma selata na výkrm a jak Vám baštěj vnučka už jim dala jména Franta a Tonda

    Odpovědět
  12. Krásný nový rok, hodně úspěšný jako ten loňský ať se vám všem okolo daří a řezníkům zvláště!

    Odpovědět
  13. DOBRÝ DEN.
    PROSÍM O RADU JAK VYROBIT KVALITNÍ PRÁT-SPOJKU DO KLOBÁS.
    KOLIK VODY POPŘÍPADĚ LEDU NA 1 KG PRÁTU.JE POUŽITELNÝ MIXÉR.PŘEDEM DĚKUJI ZA RADY..

    Odpovědět
    • Nechte hovězí maso uležet den dva , pokrájené na kostičky a pak ho opakovaně umelte v mlýnku s co nejmenší deskou 2 nebo 3mm .
      Pak postupně mícháme, s vodou opatrně, prát by neměl být rozbředlý, blátivý.
      Pokud máte strach o teplotu, zkuste to teď v zimě venku, tam vám prát nezteplá

      Odpovědět
    • Pokud dělám dražší spojku do klobás, dávám poměr masa 3/1, což znamená 3 díly vepřového a jeden díl hovězího masa. Led nepoužívám, proč taky a vody tolik, aby se směs dobře promísila, pokud nepoužíváte míchačku. Směs se musí mísit dlouho a kdy to poznáte, že to stačí? Vytvoříte ze směsi placku ve tvaru karbánátku a tu si přilepíte na dlaň a pokud je přilepená více než 10 vteřin, je hotovo.*)
      Levnější spojka je ta, že uvařím veškeré kůže, které zůstaly z vepř. bůčku a vychladlý vývar přilévám do směsi na klobásy a míchám tak dlouho….*) Viz výše.Zaručuji se, že takto připravené spojky budou držet klobásky pohromadě bez nějakého drolení či rozsypání se.

      Odpovědět
  14. dneska jsme dokoupili ve vekloobchodě v Rakovníku vše co jsme potřebovali Čendovi ze Zlonic se to líbilo sezona muže začít a jakse připravujete vy

    Odpovědět

Napsat komentář: barbakan Zrušit odpověď na komentář