Kniha návštěv

144 komentářů u „Kniha návštěv“

  1. objevil jsem tyto stránky až dnes(12.1.2011) ale mohu říci jseou ze všech podobných stránek cekem nesrozumitelnější i laickou veřejnost. Dělám si zabíjačky už několik roků(prase koupím a nechám zabít na farmě) a vždy se dovídám fůru nových věcí.Rád přispěji pokud budu vědět. Fakt dobré stránky

    Odpovědět
  2. Moc fajne stranky, me by dost zajimalo jestli je u nas mozne poradat verejne zabijacky..prikladem: rozhodnu se zabit prase v centru olomouce a nasledne prodavat ovarene maso, odpoledne jitrnice a dalsi „sperky“. ekneme ze bych nezacinal tim zabitim, ale privezl jiz zabite a vykrvene prase a toto bych povesil a zacal jej bourat……asi by bylo jednodussi zajit vyzjistit nekam na hygienu, ale kdyz uz jsou tady tyhle strankya treba to poslouzi i dalsim ;)…diky

    Odpovědět
  3. Kdyz jsem cetl tyto stranky,vzpomel jsem si, jak jsem se tenkrat ucil reznikem a uzenarem. Praxe na jatkach, v bourarne, v micharne, ve vyrobe, u udiren, no proste za tri roky jsme museli zvladnout vsechno. Byli jsme proste skutecni reznici. Dnes ten obor vsak trochu zanika. Dnes se ucen vyuci bourat maso a dostane vyucni list jako reznik, nebo je jen u udiren… Vzpominam si, ze se mi kamaradi i vysmivali, ze jsem to dotahl „jen“ na reznika, ale to zrejme z toho duvodu, ze jsem ty vedomosti, ktere jsem jako reznik ziskal, nemel napsane na cele. Uz jen pri prohlidce tech receptu na domaci zabijacku lze soudit, ze i ten reznik musi mit vedle praxe velmi hodne vedomosti, aby ty vyrobky take dobre chutnali. Jsou to skutecni odbornici. Vsem reznikum vyslovuji velke uznani.

    Odpovědět
    • Kdo umi,ten umi a kdo neumi tak čumííí,kritizovat dokaze kazdej clovek neznaly.V dnesni dobe sehnat sikovnyho reznika,nevim???

      Odpovědět
  4. Venku už v půli července najednou zasmrádl sychravý podzim, tak sedím doma, serfuju a hledám inspiraci na podzim skutečný. Našel jsem, čumím a rychle ukládám do ,,oblíbených“. Našel jsem cosi, co voní mládím,domovinou a ještě čímsi, co se zčistajasna zjevilo, a co už bylo téměř zapomenuté. A voní to-jak to říct- zkrátka tak nějak česky. Česky, a vůbec ne tak, jak to je teď cítit ze všeho- sterilně, prefabrikovaně, evropsky… Zkrátka a prostě- DÍK! Stejný dík za příspěvek Jiřímu Řepovi do Švédska- vtipné, výstižné a přiměje k přemýšlení!

    Odpovědět
    • V sobotu pořádám a spořádám zabijačku. Když jsem si četl tyto stránky, říkal jsem si „výborně, nejsem takový blázen, oni jsou i jiní, kteří rádi zavzpomínají na ty krásné časy“ Před některými, když se zmíníte, že budete zabíjet pašíka a dělat zabíjačku, tak začnou otázky typu „sis koupil půlku prasete, jo?“ nebo doporučení „bych se na to mohl pěkně vykašlat, si řeknu tomu a tomu a mám jitrnice a bez starostí“ Bohužel, jejich názor nesdílím. Ano, práce to s tím pašíkem je, ale proč mají lidé okolo domku trávník a každý víkend pobíhají se sekačkou, starají se o kvítka, keříky apod. ? protože je to baví a cítí potřebu to dělat, aby měli dobrý pocit, že mají krásnou zahrádku. A to si myslím je daleko pracnější, než zabijačka. Myslím si, že zabijačka je návrat k dobrému jídlu a neříkám škrtnout ty sterilizované, prefabrikované věci, ale obohatit si život o poctivé dobrůtky, které na trhu jen s těží najdete. Tyto byli vytlačeny tvrdými normami, hygienickými předpisy a tržní politikou vůbec celé evropy. Několikrát jsem mluvil o tom, že kdyby si člověk mohl dojít do obchůdku řezníka krkovičky a tam si koupit poctivé zabijačkové produkty, ale takový obchod já neznám. Zbyde na mě tedy jitrnice z pennymarketu a sterilizované zelí. Toto jsem od jisté doby stopnul. Žiju v moderní době, sžívám se s okolím a přizpůsobuju se, ale věci, jako je zabijačka, uzení, šlapání zelí, zavařování okurek, sušení hub, zamražování jahod, nemohu vynechat ze všedního života, dokonce i skleníček jsem si pořídil. Když se ohlédnu, ano, věnuji tomu určitou dávku času, oproti gaučákům, ale mnohonásobně mi to kompenzuje můj žaludek a mé chutové bunky mi říkají, že to co dělám, má smysl. Járo H. tvůj příspěvek mi nahnal uplně husí kůži. Fakt výstižné a moc parádní.

      Odpovědět
    • Zdendo, lépe bych to nenapsal. Souhlasím s Vámi ve všech směrech. A díky za tyto stránky, opravdu paráda…..

      Odpovědět
  5. Tak pratele,
    ze by sadlo, ci jiny animalni tuk byl pro zdravi cloveka skodlivy, jsou hlouposti.
    Teorie o blahodarnosti rostlinnych rafinovanych tuku pochazi z 50tych let z USA ktera se z urcitych duvodu akceptovala a opakovanim se stala axiomem, tedy pravdou. Z rostlinnych tuku jsou pro telo zdrave ty, to se svoji strukturou podobaji nejvite tem animalnim, tedy olivovy a orechovy.
    Vazeni, clovecenstvo ma zkusenosti dlouhe celou svoji existenci, tedy, par milionu let, kdy my clovekove, jsme se zivili pouze animalnim tukem do ktereho jsme obcas zamichali par tech orechu. Tedy: Kdyby ty animalni tuky byly tak skodlive, pratele, tak uz jsme my clovekove zde uz davno nebyli. Evoluce by nas odstranila. zajimave je, ze potize se zdravim, obezita, alergie vstupuje do dejin prave s nastupem rostlinnych tuku, cukru ve vsech podobach a rychlych uhlovodanu.
    Rostlinny tuk telo zkratka a dobre „nepozna“ a nevi co nim, zamichame li do potravy mouku, brambory, cukr pak si zarucene to zdravi kazime.
    Typicka ceska strava nespociva pratele v knedlikach, ale v jahlech (polsko bylo jeste v r. 1850 nejvetsim producentem prosa v Evrope), fazolich, cocce a pohance ktera se dnes ji pouze v Rusku a na Ukrajine.
    Takze: udelejte si jahla nebo pohanku misto ryze a omastete si je bud maslem, nebo sadlem a mejte ciste svedomi. Knedliky tak 4x do roka.
    Sam si mazu chleba sadlem, skoro vsechno smazim na sadle a salat si mastim olivovym olejem a krev mam v poradku. Lec cukr uz vubec ne a mouku jen zridka.

    Odpovědět
  6. Dobry den, mohl by mi nekdo poradit zda u nas existuje moznost objednat si kompletni servis spojeny se zajistenim domaci zabijacky – reznik s kompletnim vybavenim, vepr, a nasledne samotna zabijacka. Dekuji.

    Odpovědět
    • Dobrý den, jmenuji se Dana. Manžel letos oslaví 40 a jeho přání by byla Dobrý den, jmenuji se Dana. Manžel letos oslaví 40 a jeho přání by byla zabíjačka.Mohu se zeptat, za jakých podmínek bychom se mohli domluvit?Má adresa:dascham@seznam.cz

      Odpovědět
    • Dobrý den, jmenuji se Dana. Manžel letos oslaví 40 a jeho přání by byla zabíjačka.Mohu se zeptat, za jakých podmínek bychom se mohli domluvit?Má adresa:dascham@seznam.cz

      Odpovědět
  7. Když sme byli mladí, byly zabíjačky normální, dělala se pomalu v každém baráku. Po revoluci jich ubylo, ale u nás se pořád tradovaly až do roku 2004. Letos jsme se rozhodly, že si ji zopakujeme, ovšem jen s koupeným masem a bez starší generace-člověk si chce něco dokázat. Vyšlo nám celkem 40 jitrnic, 35 jelit, 3 tlačenky, paštika, polévka. Braly jsme i maso na uzení celkem 14+14 špeků a vyšlo nás to na 4200,- Kč. Pokud bude mít někdo zájem, tak pošlu, kolik čeho bylo. No super. Radek.

    Odpovědět
  8. Pocházím z vesnice a zabijačka patřila k mému dětství ,dospívání i dospělosti.Moc ráda vzpomínám na našeho pana řezníka,který mě jako dítě naučil ryze řeznickou básničku,která možná potěší i Vás.Buřty hrály kopanou,salám dělal soudce,jitrnice s jelitem jeli na motorce.A také na to,jak nachytal mého budoucího švagra,když čistil tlusté střevo,aby si honem přinesl misku na mozeček a on tomu věřil.CHutě zabijačkových výrobků od něho převzal i jeho syn,který nám dělal zabijačku ještě před dvěma roky.znám všechny postupy i recepty na naší zabijačku ( manžel miluje moje zavařené maso které dělám 2x do roka),pravidelně si škvařím sádlo,protože bez něho neumím vařit,ze škvarků peču placky nebo dělém pomazánku.A vůbec.Mám nejraději klienty z vesnice,protože od nich někdy tu zabijačku dostanu (i když vzhledem na rozdílnosti regionů chutná jinak).Pokud bude zájem ,mohu své zkušenosti i recepty dále zveřejnit.

    Odpovědět
  9. hodiny sem hledal nějakou normální stránku kde by byly informace ze kterých by se dal udělat projekt do školi, a tadyta je jediná kerou sem našel fakt dobrá stránka.

    Odpovědět
  10. … i když u nás na JV Moravě si myslíme o použití buchet do jitrnic a Indického zázvoru na tuzemské zabíjačce “ své “ , tak velmi oceňuji vznik Vašich stránek a přeji Vám hodně čtenářů a přispěvovatelů

    Odpovědět

Napsat komentář: Zdeněk Polanský Zrušit odpověď na komentář