Archiv článků

09.01.2015 13:44

Škvarková pomazánka podle babičky

Těžko budete hledat nějakou zabíjačkovou pochoutku, která by se dala označit jako dietní. Opravu mi řádná taková nenapadá. Jsou ale dobrůtky, které jsou tučné i na „zabíjačkové poměry“. Úplný extrém je samozřejmě škvařené vepřové sádlo, o tom žádná. Ale hned v závěsu je další zabijačková...

—————

08.01.2015 14:08

Vepřová panenka – nejlepší recept

Možností jak udělat vepřovou panenku je celá řada. Pro někoho nejlepší recept se slaninou, jiný dělá vepřovou panenku jako medailonky. Oblíbená je i v úpravě ala Wellington, jiní nedají dopustit na grilovanou panenku jen tak se stolí, pepřem a olejem Skoro co člověk, to názor. A není divu – vepřová...

—————

07.01.2015 16:43

Elektrický mlýnek na maso? Ne každý vydrží ….

Rok se s rokem sešel, a nám se stalo to samé co vloni. Náš elektrický mlýnek na maso znovu odmítl pracovat a při posledním mletí vepřového trochu zasmrděl, zachrochtal, a nakonec vyrazil jistič až v pojistkové skříni dole ve sklepě. Nemám pocit, že bychom jej nějak silně využívali, nebo...

—————

30.12.2014 17:25

Domácí šunka - co je víc ?

Je po Vánocích a bylo by potřeba si trochu srovnat chuť od všeho sladkého cukroví, bramborového salátu a ( rybáři prominou)  mdlého masa třeboňského kapra. Bylo by fajn zakousnout něco, co chutná. Podle staré poučky - když to chutná jako maso, vypadá to jako maso, tak to asi bude maso - jsme...

—————

22.12.2014 11:45

Játrová paštika? Nejlepší je domácí

Když slyším slovo paštika, vybaví se mi prostě Májka. Nic jiného nemám s tímhle slovem z dětství spojené jako tuhle malou plechovku se žlutým potiskem. Všechno ostatní jde stranou, tahle játrová paštika je prostě v hlavě zafixovaná jako etalon pro paštiky obecně.  Nedávno jsem...

—————

17.12.2014 20:46

Klobásy - recepty a domácí výroba

Dlouho jsem neměl přesnou představu, co se všechno dělá s masem z poraženého čuníka. Jako dítě jsem při nákupech v místním řeznictví s naší babičkou získal ( ne úplně přesný dojem ), že  takové prase se skládá z bůčku, plece, kotlet, krkovičky a vepřové panenky ( té, jak jsem se správně...

—————

17.12.2014 15:20

Zabíjačky tmelí kolektiv

Málokterá akce dokáže na vesnici spojit tolik lidí, jako právě zabijačka. Dokonce by se dalo moderně říci, že to je v pravdě komunitní záležitost. Často jí na vesnicích pořádají obecní úřady, hasiči, nebo místní sportovní sdružení - třeba fotbalisté.  Moc pěkné fotografie jsme dostali až ze...

—————

16.12.2014 11:50

Zavařování klobás? Co do sádla?

Domácí klobásy podle mého nemá cenu dělat z méně jak pěti kil masa. Důvodů, proč tuhle hodnotu považuju za nejmenší možnou je víc. Tím prvním je mytí nádobí – jeho totiž úplně stejně, jestli klobásy děláte ze dvou nebo z deseti kil masa. Když že tedy mlýnek na maso nebo nabíječku musíme...

—————

09.12.2014 16:55

Není prase jako prase-některé je přeštické

Pražská šunka, plzeňské pivo, olomoucké tvarůžky pardubický perník – a jistě Vás napadnou další roky a roky zažité a používané názvy lokálních potravin. Napadá Vás ale podobný výraz i pro prase? Ne? A to je velká škoda, protože mezi chovateli prasat určitě uslyšíte výraz Přeštické prase. Prostě...

—————

02.12.2014 14:08

Vinná klobása ? Bývávala z masa

Při naší poslední návštěvě v nejmenovaném supermarketu mě u pultu s masem a uzeninami zarazila jedna cena. Ne, že by byla vysoká - ba naopak - vypadala podezřele levně. Vinná klobása - 79,- Kč/kg. No to je přeci super cena. Jenže když nad tím pak přemýšlíte, červíček pochybností začne hlodat. Jak...

—————

—————