Archiv článků

25.11.2015 16:11

Jak se dělá domácí zabijačka - zabijačkové hody

Je vidět, že čas domácích zabijaček se blíží. Počasí venku už teď přeci jen trochu víc připomíná začínající zimu, než nějaké „v čase zapomenuté září“. Teď ale nemluvíme o tom, co se dnes jako domácí zabijačka často označuje. Myslíme tím nějakou divadelní akci před supermarketem, kde se naoko...

—————

16.11.2015 16:39

Mleté maso

Když člověk stojí za pultem ve frontě u řezníka, dokáže docela dlouho očima vybírat ten nejlepší kus vepřové kýty, prorostlé krkovičky nebo krásně libové vepřové panenky. Minulý týden jsem byl svědkem docela dlouhého dialogu mezi obsluhou za pultem a zákazníkem – a to typu „…Tenhle bůček je samé...

—————

10.11.2015 18:04

Naložení masa na uzení

Asi něco děláme špatně. Když totiž dojde na naložení masa na uzení, nepřemýšlíme o tom jak mít výsledný efekt co možná nejlevnější. Protože to děláme pro sebe, a šidit tady nedává moc logiku. A tak nějak zjišťujeme, že tohle uvažování není dneska úplně běžné. Alespoň ne v průmyslové výrobě...

—————

09.11.2015 16:19

Jak se dělá domácí zabijačka

Na domácí zabijačce je pěkná ta atmosféra a odlišnost – každý řezník to dělá po svém. Máme teď ale na mysli tu opravdovou domácí zabijačku, ne zabijačkovou parodii před supermarketem, kde se vystaví půlka prasete jako dekorace a prodávají se uzeniny ze zahraničí. To prostě domácí zabijačka nikdy...

—————

06.11.2015 16:17

Zahradní gril s udírnou

Co se týče přípravy zabijačkových dobrot a vepřového obecně, hodně lidí na to kouká hodně úzce, s klapkami na očích. Tak nějak mezi lidmi panuje názor, že pokud nebydlí na „echt“ vesnici a prase jim nechrochtá v chlívku, nemají šanci něco z tohohle ranku vůbec připravit.  Ruku...

—————

29.10.2015 16:56

Uzení masa v domácích udírnách

Dnes v době mrazáků a potravinami narvaných supermarketů už to možná spoustě lidí nedochází, ale uzení masa není primárně kulinářskou záležitostí. Tedy dřív tomu tak nebylo – hlavní důvod pro uzení masa v domácích udírnách bylo jeho uchování na delší období. Když se zabijačka čuníka...

—————

23.10.2015 18:21

Zelňačka s klobásou ala Pohlreich

Na zelňačku s klobásou – oblíbenou polévku - jsme si vzpomněli díky pořadu Ano Šéfe, který teď znovu opakují.  Svým svérázným způsobem zelňačku s klobásou Pohlreich hodnotil slovy, že je na něj moc kyselá. A málo masa. Jako že je moc zdravá, moc zeleniny a vitamínů nebo tak něco...

—————

21.10.2015 15:55

Vepřová kýta 416,- Kč kilo

Minimálně jednou týdně mi dojme reportáž ( obvykle pocházející z České televize) o tom, jak jsou na tom chovatelé prasat špatně a jak se díky cenám nastaveným velkými obchodními řetězci vlastně vepřové maso vůbec nevyplatí produkovat. Pak si samozřejmě rychlým střihem přihřeje svou politickou...

—————

19.10.2015 16:48

Svatomartinská husa - recept

Spousta lidí zastává názor, že jak zvíře na talíři nemá přesně čtyři nohy, nejedná se o maso. Dlužno podotknout, že na webu o zabijačkách a vepřovém se téhle jednoduché poučky jak poznat pořádné maso držíme zuby nehty. Slova jako dietní, bez cholesterolu nebo nízkokalorický se na tomhle webu o...

—————

15.10.2015 17:49

Nakládání masa před uzením

Na masných výrobcích je krásně vidět posun, jak staré postupy mistrů řezníků dříve určené především pro konzervaci masa se dnes stávají záležitostí spíše kulinářskou. Maso se dříve nakládalo a udilo pro jeho dlouhodobější uchování. Dnes kdy skoro každá domácnost disponuje mrazákem a supermarket je...

—————

—————