Archiv článků

19.02.2016 18:19

Stavba udírny? Svépomocí

Není to dlouho, co jsem byl svědkem bouřlivé debaty o tom jak správně na uzení masa. Kdyby kulisou téhle zuřivé debaty nebyla místní hospoda, dal by se tenhle dlouhý a hlasitý rozhovor při troše dobré vůle označit jako odborná debata technologů z oboru zpracování masa :)  Měl jsem vždycky...

—————

08.02.2016 18:38

Domácí klobásy – český národní sport ?

Člověk by řekl, že výroba domácích uzenin už pomalu odešla se starými mistry řezníky. Za mých mladých let bylo na vesnici úplně normální, že jste znali svého řezníka. A tím nemyslím, že jste věděli kde má obchod – tehdy to bylo všechno tuším pod Jednotou. Znali jste ho jménem, a věděli jak vypadá....

—————

18.01.2016 17:04

Domácí zabijačka? Koníček...

Doby, kdy na vesnici skoro v každém druhém chlívku chrochtalo prase (a v každém první chrochtala dvě) jsou už bohužel dávno pryč. Mohlo by se tedy zdát, že domácích zabijaček bude ubývat společně s doma chovanými čuníky. Chovat takové prase pro zabíjačku je trochu jiná kategorie než třeba výroba...

—————

12.01.2016 15:22

Sekaná od babičky

Jedno z mála jídel, které si jako dítě docela dobře pamatuju, byla domácí sekaná. Obvykle se dělala tak dva tři týdny od samotné domácí zabijačky. Běžné zabíjačkové dobrůtky – jitrnice, jelita nebo prejt se buď snědli, nebo přejedli a rozdali po známých J  Přeci jen jíst celý týden...

—————

08.01.2016 14:31

Víno k vepřovému ?

Docela dlouho jsem měl zažito, že se k vepřovému masu -  a konkrétně k docela tučným zabijačkovým pochoutkám – dá pít jenom pivo.  Jako když vidíte pohádku Dařbuján a Pandrhola – u zabijačky teče pivo doslova proudem. Jen jednou jsem se účastnil domácí zabijačky jako řidič, a po...

—————

15.12.2015 17:10

Domácí zabíjačka po slovensky

Domácí zabijačka není rozhodně pouze česká záležitost, jak by se někomu mohlo zdát. To, že idylické  obrázky řezníka a zabíjačky ze zasněžené vesnice maloval Josef Lada neznamená, že jinde zabíjačka nemají. Ale pozor, chyba lávky. Domácí zabíjačka je zdá se doma i jinde. Důkaz toho jsou fotky,...

—————

11.12.2015 17:13

Domácí výroba salámů

U uzenin obecně musíte mít důvěru v toho, kdo jí vyrábí. Nejde to jinak. Nemáte totiž možnost nijak kontrolovat, jaké suroviny do klobásy, párku nebo salámu vlastně přijdou. Jaké v uzenině vlastně skončí. Položte si jednu otázku – proč by v masokombinátu mleli do uzenin maso, které...

—————

07.12.2015 14:31

Domácí uzené klobásy

Minulý týden jsme na našich stránkách i zabijačkovém Facebooku uveřejnili fotografie z uzení masa, které nám poslal jeden z FB fanoušků zabijaček.  Netušili jsme, jaký tyhle fotky vyvolají zájem a ohlas. Je na první pohled vidět, že domácím zabijačkám a výrobě domácích uzenin...

—————

04.12.2015 14:35

Jak udit maso ?

Na výrobě domácích uzenin, a na zpracování masa doma obecně je pěkné jedno -  každý ho dělá po svém. A při uzení je to úplně stejné – jak správně udit maso je otázka diskutovaná už mnohokrát. Vzpomněl jsem si na to při pohledu na fotky uzeného masa, které nám poslal pan Jirka (zpětně ještě...

—————

01.12.2015 17:32

Zavařování masa do sklenic

Když jsme za našich mladých studentských let bydleli na koleji, jedním z oblíbených jídel byla vepřová konzerva. Teda vepřové ve vlastní šťávě. V lednici nezabrala moc místa, stačilo koupit půlku chleba a večeře, která nejen zasytila, ale i chutnala, byla hned na světě. Navíc na rozdíl od...

—————

—————