Archiv článků

25.11.2016 19:01

Jak uvařit ovar

Vepřový zabijačkový ovar je jedna z mála zabíjačkových pochoutek, která pronikla do běžné kuchyně. Návod na ovar je totiž tak strašně jednoduchý, že udělat si ho doma není prakticky vůbec žádný problém, stačí mít jen správné vepřové – a i tady máte velký stupeň volnosti, jaké vlastně zvolit....

—————

18.11.2016 18:45

Domácí vepřová konzerva

Máte zdroj vepřového masa, o kterém opravdu víte, že je to normální, poctivé maso? Žádná vodou napíchaná a antibiotiky nasáklá hmota? Anebo dokonce víte, kde takové prase vyrostlo nebo co mu dávali žrát?  Pak máte prakticky vyhráno. Stačí už takové vepřové jen zpracovat.  A v tom...

—————

14.11.2016 18:24

Škvaření sádla v troubě

Někdo na něj nedá dopustit, někdo na něj nadává. Je to asi jako diskuse fanouška Sparty a Slávie. Škvaření vepřového sádla. A ne za stálého míchání ve velkém hrnci na plotně. Docela jednoduše, bez komplikací. Sádlo se totiž nechá škvařit i v troubě.  O tomhle způsobu přípravy sádla jsme...

—————

19.09.2016 19:08

Přeštická svině

Černostrakaté přeštické prase patří k původním českým plemenům ze západu Čech. Původ přeštického prasete je třeba hledat v křížení původního druhu českého prasete – hřebenáče a německého druhu vepře – tzv. švábsko hallského barevného prasete. Tento druh se na západ Čech dostal ze...

—————

02.09.2016 21:08

Uzené maso

Nedávno jsem byl svědkem (a později i přímým účastníkem) docela bouřlivé diskuse o uzení, uzeninách a nakonec i o uzeném mase. Nebyla to překvapivě diskuze u piva v hospodě, ale při rodinné oslavě.  A tak byla sestava diskutujících poměrně rozmanitá – od jednoho vegana(to byl jeden...

—————

12.08.2016 19:22

Šunka od kosti se škrobem – klasika? Ne - Klasa

Tento týden mi zaujal titulek na jednom zpravodajském serveru ,který zněl „V kvalitní šunce na kosti byl nalezen škrob“ – no to mi nedá si takový článek nepřečíst.  Marně jsem si lámal hlavu, co by asi tak v šunce od kosti – pro mě etalonu kvalitní nešizené šunky – měl vlastně dělat škrob. No,...

—————

09.03.2016 19:25

Nesháníte pořádné prase ?

Pokud byste náhodu přemýšleli o zabíjačce, máme pro Vás jeden typ. K okamžitému odběru jsou 3 pořádní čuníci - rozmezí váhy mezi 280-300 kilogramy. Jedná se o dva přeštické vepře a jednu mangelici. Ceny za kilogram živé váhy 40,- Kč Prasata z domácího chovu, žádný velkochov, poctivě krmené prase z...

—————

04.03.2016 18:53

Zabijačky prostě táhnou ...

Od paní Evy z pivovaru z Velkých Popovic jsme dostali pár fotek z akce, která potěší každého příznivce zabijaček a vepřového . Na fotkách vidíte sami, že tyhle akce lidi prostě baví a je fajn vidět, že mediální hon na vepřové a jeho zdravotní rizika  a oblíbenost vepřového jsou dvě úplně různé...

—————

01.03.2016 12:07

Prase !

V dnešní době je normální jateční váha pro prase mezi 110-130 kilogramy živé váhy,  dost často to bývá i mnohem méně.  Důvodů, proč tomu tak je bude určitě  více. Dříve se uvádělo, že od živé hmotnosti prasete kolem jednoho metráku prase už neroste, jen tuční. Česky řečeno,...

—————

25.02.2016 18:13

Česká zabíjačka v Popovickém pivovaru

Rádi byste viděli, jak vypadá taková domácí zabíjačka a nemáte doma v chlívku čuníka, a ani na venkově babičku s hospodářstvím? Ne, nemáte smůlu, opravdu ne. Obecních zabijaček sice po mediální masáži s jejich zákazem o dost ubylo, ale sem tam se přeci jen nějaká najde. A tahle, na...

—————

—————