Archiv článků

22.03.2019 18:45

Přijďte na moravskou zabíjačku

Už máte plány na sobotu ? Co takhe pravá Moravská zabíjačka  ? Od jednoho z fanoušků jsme dostali tip na dost slušnou akci pořádnou blízko Dubu nad Moravou Zabijačka se bude konat 23.3.2019 - Zahájení je v 6:00 Zabíjíme dvě prasata v jeden den. Po celou dobu bude k dispozici točené pivo...

—————

17.12.2018 18:51

Vepřové ve vlastní šťávě? V udírně …

Ne, opravdu jsme se nezbláznili, jak by se podle titulku mohlo na první pohled zdát.  Když děláte vepřové ve vlastní šťávě, jde hlavně o čistotu a dodržení teploty.  Té správné a po dostatečně dlouhou dobu. Když ale děláte tu samou věc už po padesáté po sobě, napadají Vás v hlavě...

—————

10.12.2018 19:06

Čím krájíte vy … ?

Nejsme řezníci a nože které používáme by se tady daly hodnotit spíš jako kuchyňské než jako čistě řeznické nože. Určitě toho nakrájí víc v kuchyni při běžném provozu než při porcování vepřových půlek. Jenže stejně je používáme. Důvod je jediný – prostě fungují líp. Vždycky mi udivovalo...

—————

17.11.2018 12:55

Škvarky v domácí udírně

Vepřové domácí škvarky. Asi nic tak snadno nedokáže navodit dojem něčeho domácího, poctivě udělaného, po staru a dobře.  Asi i proto se dnes prodává úplně běžně v řeznictví vepřové hřbetní sádlo.  To opravdu k ničemu jinému než škvaření sádla a škvarků potřeba není.  I...

—————

08.11.2018 16:33

Uzení domácího špeku

Nejobvyklejší postup zpracování sádla z každé zabijačky je u nás nepochybně škvaření vepřového sádla a výroba škvarků. Nějaké hřbetní sádlo se spotřebuje i do výroby domácích klobás nebo jiných uzenin.  A pak samozřejmě trochu upozaděné a pozapomenutý – uzený špek.  On vypadá docela...

—————

24.10.2018 11:24

Uzená žebra v digitální udírně

Jakmile se trochu na začátku podzimu zkazí počasí, člověk hned myslí na zabijačku J Teda na zabijačku, spíš na něco dobrého z ní. A shodou okolností jsme měli na víkend půjčenou novou elektrickou udírnu, ve které jsme si něco chtěli vyzkoušet. A protože to byla nenadálá akce, neměli jsme...

—————

20.12.2017 22:57

Postup při škvaření sádla

Může se zdát, že na škvaření vepřového sádla není nic co by se mohlo pokazit. Ono to vypadá vždycky hrozně jednoduše, sádlo do hrnce, vyškvařit a hotovo. Realita je ale trochu někde jinde.  To, co na domácí zabijačce vypadá jako zcela nahodilé pobíhání lidí kolem hrnce se sádlem je většinou...

—————

08.12.2017 12:16

Recept na domácí lovecký salám

Zpracovat nějak rychle a najednou vepřové maso z porážky čuníka asi rozumně nejde -  tedy pokud nemáte početné hladové příbuzenstvo.  Mrazák je v dnešní době jasnou volbou, dřív to byla výroba domácích klobás ( viz článek Klobásy recepty a domácí výroba), trochu se ale zapomíná...

—————

08.11.2017 18:22

Bůčková pomazánka

Časem zjistíte určitě sami, že vepřový bůček tvoří docela zásadní část prasete. Alespoň to tedy tak vypadá když se člověk koukne do mrazáku. Balíčku na kterých jsou nápisy kotlety, panenka nebo plecko rychle ubývá, ale bůčku je pořád dost a dost.  Množství jídel, které můžete zkusit...

—————

13.10.2017 19:05

Nakládané houby

Posledních pár let je na úrodu hub docela extrémní. V loňském roce bylo sucho a houby v lese nerostly. Letos to také nevypadalo moc nadějně, ale konec září a začátek října to dohnal a předehnal. Houby rostou úplně všude. Už dlouho jsem se nesetkal s tím, že by nebylo nutné houby...

—————

—————