Světlá játrová paštika

Světlá játrová paštika je tak trochu něco mezi játrovou a domácí paštikou.  Hlavní surovinou zůstávají stále vepřová játra, ale jsou doplněná o další druhy vepřového masa a koření.

Suroviny
  • Světlá játrová paštikapůl kila vepřových jater
  • půl kila bůčku
  • půl kila ramínka bez kůže
  • dvě vajíčka
  • půl litru mléka
  • deci smetany na vaření
  • deci polohrubé mouky
  • sůl a pepř
  • paštikové koření
  • 2 velké cibule
  • vepřové sádlo ( podle tučnosti masa)

Recept
  • vepřová játra zbavíme žilek a žlučovodů, a namočíme asi na půl hodiny do mléka
  • pak opláchneme, a na jemno nameleme na mlýnku na maso nebo tyčovým mixérem
  • pak nameleme na jemno bůček i ramínko, ideálně je mlát 2-3x po sobě, abychom docílili krémové konzistence paštiky
  • přidáme koření, mouku a na jemno nasekanou cibuli
  • za stálého míchání - tady je tyčový mixér ideální - přilijeme smetanu a podle potřeby přidáme rozehřáté sádlo
  • paštiku pak dáme do formy (pekáče) a buď zapečeme v troubě nebo prohřejeme v horké vodě - na 902 stupňů 90 minut
  • necháme vychladnout a vyklopíme z pekáče
  • nedoporučujeme sterilizovat paštiku do sklenic