Domácí paštika

Domácí paštikaTento druh paštiky se na domácí zabijačce drží přeci jen více než recept na játrovou paštiku. Důvodů je více - domácí paštika je chuťově zajímavější díky více typům použitého masa, a spotřeba jater na kilo paštiky je nižší. Játra totiž potřebujeme i v jiných zabijačkových pochoutkách a někdy se jich prostě nedostává.
Navíc můžeme do paštiky zpracovat i vepřové maso, které nepatří úplně mezi ty nejcenější - plecko je možné nahradit bůčkem, nebo i masem, které se běžně používá na ovar nebo na vepřový výřez

Suroviny na domácí paštiku

  • kilo vepřového plecka
  • kilo vepřových jater
  • sůl, pepř a nové koření
  • paprika, mletý hřebíček, zázvor a muškátový oříšek
  • 4 vejce na kilo jater
  • dvě velké cibule
  • vepřové sádlo ( podle tučnosti plecka)
  • 1/4 kila slaniny

Recept

  • vepřové plecko v celku uvaříme do měkka
  • játra zbavíme žilek a žlučovodů
  • maso i játra pokrájíme na kousky, a umeleme na jemno ( nejméně 2x) na mlýnku na maso
  • slaninu i cibuli nakrájíme na jemné kostičky - lépe ručně než sekáčkem na mixéru. Domácí paštika by měla mít v sobě i trochu hrubší kousky
  • směs masa, slaniny a cibule dobře promícháme, a okořeníme. Na koření pozor - ještě před sterilizací paštiky několikrát dobře promícháme a ochutnáme
  • domácí paštiku sterilizujeme asi 90 minut při 90 stupních ve  vodní lázni