Zabijačková paštika

Při zabijačce je nutné zpracovat opravdu všechno maso - zkrátka celé prase. Druhy masa, které běžně dáváme do jitrnic, jelit nebo prejtu ale můžeme zpracovat i jinak - na zabijačkovou paštiku. Recept na zabijačkovou paštiku onsahuje tyto suroviny :

  • Zabijačková paštikavepřový bůček (vykoštěný nebo bez kostí)
  • vepřová játra ( jeden díl jater v poměru ke třem dílům bůčku)
  • cibuli ( na jeden kilogrma nejméně 1/4kila cibule)
  • česnek, pepř a majoránku
  • sádlo ( v případě, že zabijačková paštika má být tučnější nebo chceme paštiku konzervovat postaru zalitím do sádla)

Na zpěněné cibuli podusíme bůček tak, aby změkl a dobře se mlel. Podle typu mlýnku meleme maso tolikrát, dokud není zcela jemně rozemleté. Pokud nám mlýnek mele na hrubo, klidně použijte tyčový mixér a směs společně s rozemletými játry přiveďte směs na paštiku do konzistence řidší homogenní pasty. Zabijačková paštika by měla být jemná, a dost se liší třeba od konzistence jitrnic. Recepet se ale může krajově dosti lišit, třeba v jižních Čechách bývá zabijačková paštika s hrubšími kousky masa, především jater

Když máme směs masa na zabijačkou paštiku hotovou, znovu jí asi 15-20 minut velmi zvolna podusíme, a následně pak dokořeníme podle chuti. Necháme zvolna vychladnout, zabijačková paštika má někdy chuť se srazit, a proto postupujeme zvolna, nikam nespěcháme. Pokud jí chceme sterilizovat, dáváme jí ještě vlažnou do zavařovacích sklenic a sterilizujeme ve vroucí vodě nejméně 1,5 hodiny.
Další možnost je uskladnění paštiky v chladničce - v tomto případě vlijeme paštiku do ploché nádoby - třeba keramický pekáč, miska, uhladíme horní povrch paštiky do hladka, a přelijeme rozehřátým sádlem tak, aby po vystydnutí vytvořilo na paštice cca 1cm silnou souvislou vrstvu