Výpečky z vepřového masa

Maso na vepřové výpečkyVýpečky z vepřového masa jsou jednou z nejoblíbenějších zabijačkových pochoutek. Tak jako většina zabijačkových receptů se i recept na vepřové výpečky vyznačuje rychlostí a jednoduchostí. Však také při zabijačce není čas na žádnou vysokou gastronomii, zabijačka musí odsejpat :) V maximální možné míře zde využijeme maso, které se někomu jeví jako maso druhé kategorie - vepřový bůček, případně tučnější vepřovou plec. Pokud je bůček tučnější - žádný problém. Marná slava - výpečky z vepřového masa byly, jsou a vždycky budou tučné jídlo. Jídlo ze zabijačky


Na vepřové výpečky budeme potřebovat :

  • kilo vepřového bůčku - může být klidně i mastnější
  • paličku česneku
  • tři cibule
  • pepř, kmín a sůl

Recept na výpečky je jednoduchý - bůček nakrájíme na kostky zhruba 4-5 cm velké. Kostky dáme do pekáče a mírně podlijeme vodou (podobně jako při škvaření sádla), ještě lépe pak pivem. Konec konců někteří řezníci označují výpečky z vepřového masa za přerostlé škvarky :) Rozmačkáme česnek a na kolečka nakrájenou cibulí společně s česnekem pokryjeme vrstvu bůčku. Zasypeme kmínem, osolíme a opepříme.

Pečeme v troubě asi na 160 stupňů v pekáči, důležité je časté obracení a podlévání kostek masa - výpečky se nesmí připálit. Zhruba po hodině a půl podlévání na krátko zvýšíme teplotu v troubě - asi na 200 stupňů - abychom na výpečkách vytvořili zlatou kůrčičku. Vepřové výpečky musí být na talíři vždycky teplé, jako příloha bývá většinou houskový knedlík se zelím nebo chleba. Samozřejmě nesmí chybět vychlazené pivo :)


Fotogalerie -Výpečky z vepřového masa

Plecka a bůček - maso na vepřové výpečky

Vepřové plecko a bůček je na výpečky ideální kombinace. Pokud totiž ne všichni úplně milují "tlusté" , pečená plec to řeší .... Kombice půl na půl se jeví jako ideální, i co se vypečeného tuku týče. Pořád platí, že výpečky se to jmenuje podle vypečeného tuku

Vepřové výpečky - nakrájený bůček

Samozřejmě na kostky nakrájený vepřový bůček je pro výpečky jasnou zákaldní surovinou

 

Plecko a bůček - nakrájené na kostky
Tady je moc pěkně vidět rozdíl v tučnosti masa - vlevo vepřové plec, vpravo pak nakrájený bůček.

Vepřové výpečky v pekáči - ještě syrové maso

Maso pak dost nahusto dáme do pekáče,osolíme, plecko i bůček promícháme mezi sebou .


Výpečky z vepřového masa podléváme pivem

Přidáme cibuli, česnek a kmín. Někdo zalévá výpečky z vepřového vodou, ale u nás je jasnou volbou vždycky pivo.
Výpečky - už do zlatova
Vepřové výpečky po cca 30 minutách v troubě
Hotové výpečky z vepřového masa
A tady už mají výpečky krásnou barvu. Sem tam připečené kolečko cibule nevadí, pozor ale - maso nesmí být nikdy připálené
Výpečky v pekáči
A hotovo - výpečky z vepřového masa. S pivem. Český originál