Šunková tlačenka

Na výrobu šunkové tlačenky budeme potřebovat

  • 1,5 kg vepřové kýty
  • 1kg vepřového plecka
  • 1kg vepřové krkovice
  • 1kg vepřového kolena
  • 0,5 kg vepřové kůže
  • 0,8 kg vývaru z masa
  • 60g cibule
  • na 1kg hmoty pak 30g soli, 2g pepře a 0,2g majoránky

Postup

Vepřové maso vařené do poloměkka vykostíme, odstraníme kůže a pokrájíme na kostky.  Vybíráme ty libovější kusy masa, jedná se asi o nejméně tučnou tlačenku. Třeba ovarové koleno určitě nepoužijeme celé, ale jen ty libovější kusy.   Zcela měkké vařené vepřové kůže umeleme na masovém stojku na jemno. Vývar z masa procedíme a zbavíme tuky, a přilijeme do nádoby s nakrájeným libovým masem, umletou vepřovou kůží, nastrouhanou cibulí, solí i kořením.

Šunkovou tlačenku pak plníme do připravených obalů, zavážeme a vaříme při teplotě asi 90 stupňů 2-2,5 hodiny. Uvařené tlačenky opláchneme ve vodě, rozložíme k vychladnutí a zatížíme, aby měly plochý tvar.

Napsat komentář