Selská tlačenka

Na 5 kg selské tlačenky budeme potřebovat

  • 4,5 kg vepřové hlavy
  • 0,5 kg vepřové kůže
  • 0,8 l vývaru z vařeného masa
  • 50g cibule
  • Na kilo tlačenky pak potřebujeme 30g soli, 2 g pepře
    0,5g nového koření, 0,2g majoránky, 6g třeného česneku

Očištěnou vepřovou hlavu uvaříme do poloměkka a po vychladnutí vykostíme. Maso nakrájíme na asi 2cm kostky, do měkka uvařené vepřové kůže umeleme na jemno.
V nádobě smícháme na kostky nakrájené maso, umleté kůže, přilijeme netučný přecezený   vývar - třeba z ovarového kolene , přidáme strouhanou cibuli, sůl, koření a dobře promícháme. Plníme do připravených obalů a pevně zavážeme.
Tlačenky vaříme při teplotě 90 stupňů po dobu cca 2,5 hodin, po uvaření opláchneme, propícháme a rozložíme k vychladnutí na vál.