Domácí tlačenka

Domácí tlačenkaPři výrobě domácí tlačenky nejčastěji používáme vepřovou hlavu, kolínka a nožičky. K lepším druhům přidáváme vepřové ramínko, bůček, jazyk nebo játra, podle toho, jak kvalitní tlačenky chceme vyrobit. Maso do tlačenky vaříme čerstvé již během domácí zabijačky. Před vařením maso v několika vodách dobře vymáčíme, aby nebylo krvavé. Očištěné maso dáme do vroucí vody a uvaříme tak, aby zůstalo tužší. Kůže použijeme jako spojovací materiál, a proto je uvaříme do měkka. Do lepších druhů tlačenek nedáváme kůže žádné. vařené maso krájíme na kostky, při kořenění se držíme zásady, aby chuť byla lahodně výrazná, nepřekořeněná a nepřesolená.
Koření používáme vždy čerstvé, drcené nebo mleté. Tlačenky plníme do očištěných přírodních střev nebo žaludků, případně do umělých střev. Naplněné obaly vždy dobře zavážeme, aby jejich obsah neunikal. Tlačenky vaříme ve vroucí vodě asi 2 minuty, pak upravíme teplotu vody na 85 stupňů a vaříme asi 2-3 hodiny podle velikosti tlačenky. 
Vařené tlačenky vyjmeme z vody, opláchneme tukové nečistoty, jemně propícháme a rozložíme na dřevěnou desku k vychladnutí. Tlačenky občas obrátíme, aby se tuk stejnoměrně rozložil. Částečně vychladlé tlačenky zatížíme deskou, aby dostaly tvar.


Světlá a tmavá tlačenka


Plnění domácí tlačenky

Plnění tlačenky