Škvarkové pagáče

ŠkvarkyRecept na škvarkové pagáče je v mnohém podobný receptu na škvarkové placky. Vlastně by se dalo říct, že chuťově budou slovenské pagáče totéž co české škvarkové placky - jen v jiném tvaru :)

  • na půl kila škvarků půl kila hrubé mouky
  • čtvrt kila hladké mouky
  • 3 syrová vejce
  • droždí, mléko a cukr na kvásek

Připravíme si kvásek - smícháme droždí, hladkou mouku , cukr a necháme v teple. Kvásek pak smícháme s polohrubou moukou, přidáme vychladlé škvarky , dobře zpracujeme a necháme ještě asi hodinu vykynout. Na to nezapomeneme - jinak budou pagáče tuhé, a  dokynou v troubě.

Z těsta vytvarujeme kuličky o průměru asi 3-5 centimetrů, a lehce je zmáčkneme rukou, aby byly ploché. Několikrát po sobě pomažeme vajíčkem - rozmíchaným žloutkem a pečeme na teplotě kolem 160 stupňů