Škvarky

Snad největší kalorickou bombu ze zabijačky - domácí škvarky - zkusil snad v Čechách úplně každý.  Samotné škvarky ale rozdělují lidi na dva tábory - zaryté odpůrce na jedné straně a na druhé milovníky škvarek. Je pravda, že tučnější část ( snad vyjma samotného sádla) zabijačkových pochoutek byste asi stěží pohledali. Pokud si tedy hlídáte hladinu cholesterolu, doporučujeme dále nečíst :)

Domácí škvarky jsou o dost jiné než ty, které jsou běžně dostání v obchodech. Do nich se totiž zpracuje jakékoli sádlo, včetně kůže, a dost často se ve velkých průmyslových kotlích škvarky připálí, a pak správně nevoní. Naopak - domácí škvarky, které děláte pomalu, pečlivě  za stálého míchání a hlídání plamene pod hrncem jsou chutí i vůní úplně někde jinde

 

Recept na domácí škvarky

Škvarky vznikají jako vedlejší produkt při škvaření sádla, a postup jejich výroby je velice podobný. Na škvarky vybíráme pláty sádla v síle dvou a více centimetrů. Někteří doporučují ze sádla stáhnout kůži, jiní naopak doporučují kůži ponechat. Nejlépe je oba postupy vyzkoušet, každá z nich má něco do sebe, a pro svoje domácí škvarky vybrat ten co více chuťově vyhovuje. Sádla na škvarky nemusí být úplně čisté, sem tam proužek libového masa rozhodně neuškodí, nesmí jej ale být příliš.

Pláty sádla nakrájíme na kostky o velikosti cca 2x2cm , na kamna pak dáme velký hrnce s co možná největší plochou dna a nasypeme pokrájené kostky sádla. Pro začátek mírně podlijeme vodou, a velmi pomalu zahříváme. Odpařovaná voda pak pomalu rozpouští kostky sádla, ve kterém pak následně samotné škvarky plavou, a teplem pouští zbytky sádla. Vodu přidáváme jen na začátku, nikdy v průběhu škvaření.

Když jsou škvarky vypečené do zlatova, vypneme plamen a škvarky vybereme sítem, a dáme odkapat na pekáč. Pokud máme vhodné síto, pokusíme se škvarky ještě vymačkat, abychom z nich dostali co nejvíce sádla, které by v nich jinak ztuhlo. Samotné škvarky pak nikdy nezapomene za tepla osolit, a to celkem důkladně. Vždy ochutnáváme, nesolíme na slepo

 

Využití škvarků

Samotné domácí škvarky samozřejmě můžeme jíst se solí a chlebem přímo, ale existuje i spousta receptů, pro které jsou škvarky to nejpodstatnější :

Tyto recepty jsou veskrez jednoduché a umožní Vám využít škvarky i jiným než tím nejběžnějším způsobem - s chlebem, solí a pivem


Fotogalerie: Škvarky

/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-457-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-360-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-365-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-369-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-372-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-375-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-407-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-412-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-423-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-448-jpg1/
/album/fotogalerie-skvarky/skvarky-454-jpg1/

—————