Pečený bůček

Pečený bůček - postrach každého dietologa.  Těžko budete v naší kuchyni hledat tak oblíbené jídlo, které je tak tučné. Maso vepřového bůčku je velmi tučné, a u mastnějších plemen je doslova obloženo sádlem. I z toho důvodu pečený bůček nikdy nepodléváme sádlem ani olejem, ale vždy jen vodou. A jak na českou zabijačkovou klasiku ?

Recept na vepřový bůček

  • asi kilo vepřového bůčku s kostí, ideálně pak i s kůží
  • česnek a cibule
  • voda (někdy se používá i pivo)
  • kmín, sůl, paprika

 

Bůček můžeme péci buď v celku - v tom případě pečeme kus bůčku kůži dolů, a nebo v plátcích podle žeber . Bůček před pečením osušíme, osolíme a okořeníme.  Dáme do pekáče, a podlijeme trochou vody.  Bůček posypeme na kolečka nakrájenou cibulí, a potřeme rozetřeným česnekem.  Pečeme zvolna, na cca 150 stupňů, podle síly masa asi dvě hodiny . Každou půlhodinu pak maso otočíme, a pravidelně podléváme výpekem z masa, podle potřeby ještě přidáme vodu.

Skalní příznivci konzumují pečený bůček za tepla, jen s chlebem a pivem, nejlepší je ale bezpochyby studený, na čerstvém chlebu, s pivem a kyselou okurkou


Pečený bůček ale může vypadat i takhle - to když se je bůček pečený v celku v jednom kuse