Ovarové koleno

Vepřové koleno je po vepřové hlavě asi nejčastěji používaným masem na ovar na každé domácí zabijačce.  Díky své popularitě a snadné dostupnosti surovin i v běžném řeznictví je ovarové koleno velmi oblíbené i jako běžné jídlo, které si můžete doma udělat k obědu, i když zrovna nezabíjíte.


Na ovarové koleno budete potřebovat :

  • vepřové koleno s kostí, ideálně i s kůží. Obvyklá hmotnost kolene, které běžné koupíte, se pohybuje mezi 1,5-3 kg
  • tři velké cibule
  • sůl a pepř
  • bobkový list a nové koření ( celé)
  • plnotučná hořčice
  • křen

Recept :

  • vepřové koleno pečlivě očistíme od zbytků krve a chlupů prasete ( pokud se nám povedlo sehnat koleno i s kůží)
  • vodu v dostatečně velkém hrnci přivedeme do varu
  • vepřové koleno opatrně potopíme do hrnce, osolíme ( 50g soli na 1 kg kolene)
  • opepříme, přidáme bobkový list, a na kolečka nakrájenou cibuli
  • pomalu dusíme na mírné plameni 1,5-2,5 hodiny podle velikosti kolene
  • maso musí jít volně od kosti, ovarové koleno obvykle vykostíme, můžeme lehce pokapat vzniklým vývarem
  • ovarový vývar samozřejmě nevyléváme, a použijeme na ovarovou polévku s kroupami
  • na talíř dáváme společně s čerstvě nastrouhaným křenem, hořčicí a chlebem
  • doma můžeme použít klasický papinův hrnec, a ušetřit tak čas při vaření kolene