Ovar

Jedním z nejznámější zabijačkových jídel je bezpochyby zabijačkový ovar. Připravujeme ho v kotli z vepřové hlavy, kolen, bůčku, ramínka, plecka nebo laloku. Každý z těchto druhů masa je svým způsobem od sebe odlišný.

  • Zabijačková ovarVepřová hlava : obsahuje libové líčko, rypáček, ouško a část tučného.
  • Vepřové koleno :  rozlišujeme přední od plecka a zadní od kýty. Tento ovar je skoro libový, sval masa je krytý kůží.
  • Vepřový bůček: nejlepší je pololibový, můžeme ho podávat s žebírky nebo vykostěný, je velice šťavnatý, na chuť výborný.
  • Ramínko: vaříme s kůží, má delší masová vlákna, jinak je libové.
  • Plecko: ovar z tohoto druhu masa je velice chutný, maso je většinou pololibové.
  • Laloky: ovar z nich je tučnější

Všechny druhy masa, ze kterých budeme připravovat ovar, dobře očistíme, především hlavičky od chloupků, dobře omyjeme v několika vodách a zbavíme je zbytků krve. Ovary vaříme v mírně osolené vodě doměkka, druhy masa vykostíme a krájíme přes vlákna na úhledné porce. Jako přílohu podáváme chléb, hořčici, strouhaný křen, maso si podle chuti na talíři dosolíme. Vývar NIKDY nevyléváme, ale použijeme na ovarovou polévku s kroupami nebo využijeme jinak


Recept na ovar z vepřové hlavy

půlka vepřové hlavy, sůl, pepř celý — několik zrnek, cibule 1 ks.
Čistou vepřovou hlavu vložíme do osolené vody, přidáme pepř, přepůlenou oloupanou cibuli a zvolna vaříme doměkka. Uvařenou hlavu vyjmeme z vývaru, necháme částečně vypářit a vykostíme.

Recept na ovar z vepřového kolena

vepřová kolena 2 ks, pepř celý — několik zrnek, I menší cibule, sůl.
Očištěná kolena dáme do vařící mírně osolené vody, přidáme koření, přepůlenou oloupanou cibuli a zvolna vaříme doměkka. Uvařená kolena vyjmeme z vývaru, necháme částečně vypářit a vykostíme.... Celý recept na ovarové koleno

Ovarový bůček

vepřový bůček 1,5 kg, sůl, pepř celý — několik zrnek, 1 cibule.
Opláchnutý a očištěný bůček vložíme do mírně osolené vařící vody, přidáme koření a oloupanou cibuli a zvolna vaříme doměkka. Žebírka z dobře vařeného bůčku se dají lehce oddělit.

Ovarové ramínko nebo plecko

vepřové ramínko nebo plecko s kostí 1,5 kg, může být i bez kosti, sůl, několik zrnek celého pepře, 1 cibule.
Očištěné a opláchnuté maso vložíme do mírně osolené vody, přidáme koření a cibuli. Zvolna vaříme doměkka, vyjmeme z vývaru a necháme vypářit. Je-li třeba, vykostíme.