Střeva na jitrnice

Z domácího prasete se při zabijačce spotřebovalo opravdu prakticky všechno – a typickým příkladem jsou vepřová střeva.  Jejich použití se přímo nabízí – jako střeva na jitrnice je to asi nejčastější, ale nezapomínejte ani na klobásy (viz text Klobásy – recepty a domácí výroba ).  Vyplachování – praní střev ale patří na celé zabíjačce k jedné z nejméně oblíbených činností – zcela pochopitelně.  Zkušenost je taková, že čím dále více lidí střeva ze zabitého prasete nečistí a použije koupená, zasolená.

Na jitrnice se střeva používají obvykle v kalibru (myšleno v průměru střeva) 34/36 mm v dlouhých, nedělených svazcích.  Jejich použití je mnohem jednodušší – nechají se namočené nejméně půl den ve studené vodě přímo ve svazku, před nabíjením je pak propláchneme ještě znovu vlažnou vodu od zbytků soli a pak narážíme. U jitrnic si střeva předem nakrájíme na požadovanou délku a zašpejlujeme z jedné strany ještě před plněním

Ještě ke kupovaným střívkům – i když jsou zasolená, mohou se zkazit. Doporučujeme skladování v lednici chladu, neosvědčilo se nám znovuzasolení  již jednou otevřeného balení střev. Vzhledem k jejich nízké ceně se nevyplatí riskovat zkažení celé várky jitrnic nebo jelit ….


Takhle vypadají vepřové vnitřnosti - i střeva po vyvržení prasete. A musí se vyčistit - vyprat

Vepřová střeva na jitrnice

Vypraná střva se musí velmi dobře nechat namočit, pár minut rozhodně nestačí, jinak se budou trhat


Tak vypadá srpávně připravené jitrnicové střívko

Vepřová střeva na jitrnice - čisté střevo

Střeva při výrobě klobás - nandavání střev na plničku klobás. Střívko musí být vlhké a pružné, jinak praskne

Nakrájená střívka na výrobu jitrnic a jelit

Vypraná vepřová střeva před použitím

Vepřová střeva na jitrnice