Lahůdkové jitrnice

  • 3,5 kg vepřové hlavy
  • 5kg vepřového boku
  • 1kg vepřových jater
  • 1,7 kg žemle
  • 2 l tučného vývaru

Na 1 kilo jitrnic  potřebujeme 28 gramů soli, 1 gram pepře, 0,5g nového koření, 1 gram majoránky, 10-15g třeného česneku

Očištěnou vepřovou halvu a vepřové boky uvaříme do měkka. Zvlášť připravíme a uvaříme vepřové plíce, uvařenou hlavu a boky zbavíme kostí a chrupavčitých částí. maso nakrájíme na kostičky a syrová játra umeleme na masovém strojku nejméně 2x. Tvrdší žemle nakrájíme na drobné kostičky. Do míchací nádoby vložíme nakrájené žemle, část teplého tučného vývaru, umletá játra a plíce, utřený česnek, další částí vývaru a promícháme. Pak osolíme, okořeníme, přidáme nakrájené maso, podle potřeby vývar a znovu dobře promícháme. prejt plníme do připravených tenkých vepřových střev, zašpejlujeme a vložíme do vařící vody, při teplotě 90 stupňů vaříme asi 15 minut. Uvařené jitrnice opláchneme studenou vodou a necháme vychladnout